Събития

p1111407-copy_678x410_crop_478b24840a
23.05.2019 11:20
Събития

Семинар „Бизнес отношения в Интернет“

Корпус 2, зала 607


Организатор:

Департамент „Телекомуникации“

Водещ:
доц. д-р Валентин Ценов

Трафичните потоци в Интернет определят парични потоци между участниците. Потребители плащат на ISPs за достъп, за съдържание и приложения. Телекомите действат като доставчици на локален достъп (IАPs) или като ISPs. ISPs плащат на IP Transit за достъп до глобалния интернет. CAPs плащат на IP Transit и ISPs за пренос и на CDN за доставка на своето съдържание.

Тенденции: Силна конкуренция между формите за взаимно свързване (Transit, Peering и CDN).

В началото достъп до Интернет осигуряват няколко глобални доставчици Tier-1. След това достъпът става чрез транзитни услуги на едро между регионални Tier-2 и местни играчи Tier-3. С появата на Peering и CDNs става директното свързване между всеки тип играч (Tier-1, Tier-2 и Tier-3). Големите CAPs и ISPs се свързват директно за повишаването на качеството. CAPs търсят крайни потребители и инвестират в собствени CDN мрежи. ISPs, IP Transit, CDNs и IEx (интернет борси) са под конкурентен натиск от иновативни играчи (чрез предлагане на „частичен транзит“, търговски достъпни CDN) или чрез консолидация.

Доц. д-р Валентин Ценов е щатен преподавател към БФ на НБУ, департамент „Телекомуникации“ с над 30 годишен опит в изследователска работа, телеком оператор и сектора като цяло.