facebook

Събития

books1_678x410_crop_478b24840a
13.05.2019 14:40
Събития

Семинар - дискусия „Медиацията - призвание, необходимост или просто професия“

Корпус 2, зала 305

Организатор:
Департамент „Право“

Водещи:
Виктор Шахтер
Дженифър Брандт

Модератор:
доц. д-р Петя Неделева

Участници:
Студенти от МП „Право“

Необходима ли е фигурата на медиатора? Какви са изискванията към един добър медиатор? Какво е мястото и ролята на медиатора при решаване на спорове? Необходимо ли е това да бъде включено в класификатора на професиите? Възможно ли е да се „научиш“ да бъдеш медиатор или това е призвание?

Тези и други въпроси ще бъдат обсъдени, както и  необходимостта от медиацията, уредбата на професията в САЩ и Европа, изискванията към медиатора, ползите от ко-медиатор с цел постигане на оптимални резултати.



Виктор Шахтер е бивш партньор в адвокатското дружество от Сан Франциско, САЩ, „Фенуик и Уест“. Като партньор в дружеството той е бил съпредседател на групата по трудово право и е представлявал работодатели по дела основно в областта на трудовото право, трудовите отношения, сигурността, търговските тайни и нелоялната конкуренция. Виктор Шахтер е един от пионерите в разработването на обучителни програми за изпълнителни директори на компании и изключително уважаван медиатор и адвокат, участващ в медиации. Виктор Шахтер е бил включван в класацията „Най-добър адвокат на Америка“ през последните 20 години, избиран е за най-добрия адвокат по трудово право в Северна Калифорния, и е бил определен за един от водещите адвокати в света от класацията „Кое кой е в правото (2012)”.

Виктор Шахтер е участвал в програми, свързани с подобряване на правосъдието чрез използване на алтернативни способи за разрешаване на спорове и ефективно управление на делата в Индия, Бразилия, Турция, Малайзия, Косово, Хърватска, Грузия и Либерия. Той е бил Програмен директор „Правни реформи” в Ню Делхи и Банглор, Индия, и продължава да участва в тези инициативи. През 2008 г. за работата си по подпомагане на развитието на съдебни системи в чужбина Виктор Шахтер е избран за най-добрия адвокат на годината в Калифорния. През 2012 г. той основава Фондацията за устойчиви инициативи в областта на върховенството на правото - дарителска организация, чиято цел е да утвърди използването на алтернативните способи за разрешаване на спорове и центрове за това, за да се осигури бързото, справедливото и безконфликтно разрешаване на спорове по целия свят. Виктор Шахтер е един от само двамата адвокати, които са носители на националната награда на Съединените щати за най-добър адвокат доброволец.



Дженифър Брандт е посланик на Фондацията за устойчиви инициативи в областта на върховенството на правото. Тя е опитен адвокат,  специализирал в широк спектър от сложни спорове, включващи гражданско, търговско и семейно-правни въпроси. Дженифър Брандт е обучавала съдии, адвокати и студенти в САЩ и чужбина и често изнася лекции пред адвокатски колегии и бизнес факултети в САЩ. В Бразилия и Индия тя е изнасяла лекции пред върховни, апелативни и първоинстанционни съдии, медиаторски асоциации, бизнес и търговски организации, юридически факултети. Дженифър Брандт има юридическо образование и е бакалавър по дипломация и международни отношения, като е специализирала в разрешаването на международни конфликти. Тя е сертифициран медиатор към Международния институт по медиация, член-основател на Глобална медиационна обмяна, част е от международната група от медиатори на кантората за медиация CEDR. Също така тя е член на Националната академия на отличените медиатори.