Събития

1822748_678x410_crop_478b24840a
22.10.2020 18:00
Събития

Семинар „IBM облак и Docker контейнери“

Виртуално Webex събитие

Виртуално Webex събитие

Организатор:
департамент „Телекомуникации“

Лектори:
Виолета Караначева-Цветанова
инж. Николай Яворов Димитров

Модератор:
доц. д-р Георги Петров

Участници:
служители от „Ай Би Ем България“ и студенти на НБУ.

Семинарът е част от поредицата семинари, организирани със съдействието на Ай Би Ем България за департамент „Телекомуникации“ на НБУ. Темата на семинара е контейнери и контейнеризирани приложения. По-специално внимание ще бъде обърнато на Docker Containers системата за бързо създаване на контейнери.

Контейнерите са нов вид сървърна и мрежова виртуализация, при която се използват по-малко физически ресурси от нормалната виртуализация и за секунди може да вдигне цял виртуален център за данни за даден клиент. Чрез контейнерите и техните системи за автоматизация и оркестрация, могат например да се създадат 100 или повече уеб сървъра и техните бази от данни, само в рамките на няколко секунди и чрез 1 команда, като базите данни ще са на отделни контейнери от уеб сървърите и това е така нареченото микросегментиране.

Реален пример за контейнери е Netflix, където всеки филм, който се гледа е в контейнер, който се вдига специално за дадения клиент и след това се изтрива, като процесът е напълно автоматизиран.


 

 

Виолета Караначева-Цветанова, Специалист развитие на работната сила към „Ай Би Ем България“.

 


Николай Яворов Димитров, Старши инженер по мрежи и мрежова сигурност в „Ай Би Ем България“, с над 7 години опит в областта на мрежите, мрежовата сигурност и киберсигурност и дипломиран студент от НБУ програма „Телекомуникации“.