facebook

Събития

stilove-ilustraciq_678x410_crop_478b24840a
06.06.2023 14:40
Събития

Семинар „Илюстрацията днес - стилове и тенденции“

Събитието е част от програмата на „Дни на отворени врати в НБУ“ (06-09.06.2023)

ЦИ 01 (Ателие по графика и илюстрация), Център по изкуства, корпус 2


Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Водещ:
доц. д-р Калина Христова


Семинарът разглежда някои от най-разпространените стилове в изкуството на илюстрацията и графичното оформление на печатни издания.

 

В първата част на семинара участниците ще се запознаят с различни автори на традиционната илюстрация и няколко манга-артисти, които също използват палитра от класически изразни средства. Във втората част от семинара участниците ще се запознаят с избрани дигитални артисти/ илюстратори.

 

В семинара ще се дискутира използването на AI в работата на съвременния илюстратор  - позитивни страни и недостатъци на развитието на технологиите.

Доц. д-р Калина Христова е художник, график, илюстратор и дългогодишен преподавател в Нов български университет, ръководител на департамент „Изящни изкуства” от 2020 г.

 

Калина Христова има разнородни търсения, както в областта на графиката, така и в акрилната живописна техника. Разпознаваем автор е на портретни графични рисунки, цветна графика и илюстрация. Като активен творец и преподавател за нея изкуството е форма на общуване не само по време на лекции в университетска среда, но и в обществени дейности и кампании, в които тя често взима участие. Работи по социални кампании, осъществени съвместно с държавни институции и представители на бизнеса, както и в кампании, свързани с трафика на хора и донорството, имащи за цел да привлекат вниманието на обществото чрез визуалния език и комуникация.