facebook

Събития

gabi-1_678x410_crop_478b24840a gabi-2_678x410_crop_478b24840a
23.01.2018 10:00
Събития

Семинар „Иновативни стъклени пластики, тяхното място и влияние в изкуството, архитектурата и обществените пространства“

Корпус 2, зала 800

Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Водещ и модератор:
доц. д-р Ралица Мирчева

Лектор:
Габриела Тончева, докторант от програма „Визуално-пластични изкуства“ към департамент „Изящни изкуства“

Участници:
студенти от БП „Визуални изкуства“ и студенти от БП „Графичен дизайн“

„Вечната материя“ – стъклото, в голяма степен все още е загадка за нас. Учените продължават да го изучават, да търсят и да откриват нови приложения на огромния му потенциал. Историята го е затвърдила като материя доказала се във времето като неповторим художествен материал, с неизчерпаеми творчески и индустриални възможности. Материал, пред който стоят още много нови предизвикателства. 

Смело може да се твърди, че изкуството от стъкло е не само и единствено gratia artis то намира изключително широко приложение и в дизайна, архитектурата, околната среда, бита, изобщо навсякъде около нас. И тъй като го виждаме и усещаме постоянно близо до нас, ние не си даваме сметка колко всеобхватна може да бъде зоната на изследвания, разкриваща ни се от стъклото, нито неговите безброй необикновени и иновативни приложения.
Габриела Тончева


Габриела Тончева е родена в гр. София.
Бакалавърска степен завършва в Нов български университет, специалност „Алтернативна керамика и стъкло“ и майнър програма „Сценичен дизайн“. През пролетния семестър на 2013 г., се обучава в Tomas Bata University гр. Злин – Чехия по програма Еразъм студентска мобилност „Дизайн на стъкло“. През 2016 г. завършва магистърската програма на Нов български университет „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата“. Понастоящем е докторант към департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет.