facebook

Събития

2566415_678x410_crop_478b24840a
25.05.2022 14:40
Събития

Семинар „Краят на света в киното“

Корпус 2, зала 110


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“


Водещ:
д-р Слава Янакиева


Дискутант:
гл. ас. д-р Николай Милев


Участници:
студенти от департамента, преподаватели, докторанти


„Краят на света“ е тема, която вълнува човешката мисъл откакто съществува историческо преживяване за времето. На предела на всеки век то се изостря и продуцира апокалиптични тревоги. И ако в предмодерния свят календарите са били много и не напълно унифицирани, то в нашето модерно време на астрономическия календар – пределите стават много по-отчетливи и глобално отчетливи. Затова пределите между ХІХ и ХХ в. и между ХХ и ХХІ век се отличават с висока степен на апокалиптично напрежение, което вдъхновява немалко произведения. Тези произведения неизменно оглеждат, репликират и подлагат на критика културната рамка на възникването си. Но не само астрономическите граници пораждат подобни кризи на очакване на края. Последните неизменно съпътстват военновременните периоди и периодите на големите исторически епидемии. В днешно време сме свидетели на немалко подобни произведения. За студентите би било интересно и полезно да се научат да четат културните феномени през кинематографичните произведения или пък обратно: да намират херменевтични похвати за тяхното възприемане откъм историческите обстоятелства.

В лекцията ще бъдат представени накратко образци от споменатите произведения, които ще бъдат съответно контекстуализирани. Фокусът на лекцията ще бъде не само върху популярни произведения като например Армагедон (1998) и Не поглеждайте нагоре (2021), но и авторски образци като Меланхолия (2011) на Ларс фон Триер и Торинският кон (2011) на Бела Тар.


Д-р Слава Янакиева е дългогодишен лектор в областта на историята на киното и театъра. Нейните занимания с тези изкуства обаче винаги са положени в широк културен контекст. Темите й са свързани както с историческите аспекти на киното, така и с философията на кинематографа и сцената. Политика, философия, богословие и културна история определят специфичното място както на цели презентативни направления, така и на отделни визуални събития, и дават ключ за обратно разчитане на културните феномени. Слава Янакиева е член на Института за средновековна философия и култура, Член е на Съюза на артистите в България, на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на преводачите в България. Член е на редакционната колегия на списание „Християнство и култура“. Автор е на многобройни статии и студии за кино и театър, както и на монографията Християнското кино: топики на сакралното в кинематографията (Унив. издателство „Св. Климент Охридски“, 2020). Участва ежегодно в български и международни конференции и професионални събития.