facebook

Събития

cover-fb-24jan_678x410_crop_478b24840a
24.01.2024 11:00
Събития

Семинар „Кръгова икономика и устойчиво развитие“

Галерия УниАрт




Организатор:
Център за кариерно развитие



Панелисти:
Асен Ненов, Георги Стефанов, Иван Христов, Мина Карпузова


Модератор:
гл. ас. д-р Христо Чукурлиев


Участници:
студенти, преподаватели и служители на НБУ


Зелените технологии и кръговата икономика са в основата на прехода, възприет от Европейския съюз като стратегия за трансформиране на икономиката в отговор на климатичните промени и като инструмент за подобряване на ресурсната ефективност.

На дискусионния панел ще научите повече за:

  • Добрите практики на внедряване на устойчивост и представяне на конкретни успешни бизнес модели у нас.
  • Същността на концепцията за кръгова икономика и нейните основни принципи.
  • Връзката между кръговата икономика и устойчивото развитие.
  • Интегрирането на кръгови практики и подобряването на качеството на въздуха и съответно качеството на живот.

Панелисти на събитието са алумни на Нов български университет.
Галерията на НБУ като емблематично за университета арт-пространство - е мястото, на което бившите ни възпитаници ще имат възможността да участват в дискусионния панел и да почувстват отново връзката с университета си.

 

 

Асен Ненов е еколог, изучавал биотехнологии, занимавал се е с изчислителна биология в Института по биофизика и биомедицинско инженерство (ИББИ) към БАН. Пише, говори и обучава за климатични промени и кръгова икономика, като е сред инициаторите на първата група по дерастеж (degrowth) в България. Разработвал е образователни единици за неформално образование за устойчиво развитие за Фондация Екоцентрик, Сдружение Екосистем Юръп, Junior Achievement и УАСГ. Съучредител и съпредседател е на Институт кръгова икономика (ИКИ); член е на „Анонимните климатици", "За Земята" и Кооперация "Хранкооп София".

 

Иван Христов е асистент по реклама в НБУ и специалист по визуална бранд идентичност с 14-годишен опит. Разработва докторска дисертация, посветена на корпоративната социална отговорност. Бил е съорганизатор на благотворителни проекти за Animal Rescue Sofia, фондация „Очи на четири лапи“ и организации за закрила на жертви на насилие. Идеите му за комуникационни кампании са награждавани на международни конкурси, инициирани от Европейската комисия, Европейския парламент, WizzAir, Lenovo, Heineken, EdCom, Viber и други.

 

Мина Карпузова е докторант в Нов български университет, департамент „Икономика“, с тема на дисертацията „Алтернативни бизнес модели в сферата на кръговата икономика в ЕС“.

Притежава магистърска степен по специалност „Екологични експертизи и контрол“ от Нов български университет и бакалавърска степен по “Бизнес управление в туризма и хотелиерството” в гр. Люцерн, Швейцария. Основните ѝ научни публикации са в сферите на алтернативни и зелени бизнес модели, устойчиво развитие, кръгова икономика и зелен преход, зелени политики и политики за качеството на атмосферния въздух, екология и климатични промени.