facebook

Събития

openshift-vs-kubernetes_678x410_crop_478b24840a
01.02.2021 19:00
Събития

Семинар „Kubernetes и Openshift в IBM облакът“

Онлайн


Организатор:

департамент „Телекомуникации“


Лектори:
Виолета Караначева-Цветанова
инж. Николай Димитров

Модератор:
доц. д-р Георги Петров

Участници:
служители от „Ай Би Ем България“ и студенти на НБУ


Семинарът е част от поредицата семинари, организирани със съдействието на Ай Би Ем България за департамент „Телекомуникации” на НБУ. Темата на семинара е контейнери и контейнеризирани приложения. По-специално внимание ще бъде обърнато на Kubernetes и Red Hat Openshif системите за бързо създаване на контейнери.
Контейнерите са нов вид виртуализация, където само се виртуализира горната половина на операционната система, така наречения shell и се използва ядрото на основната операционна система kernel (така не се налага да се виртуализира/емулира и хардуера). Като не се виртуализира цялата операционна система се постига по-малка големина на контейнерите спрямо виртуалките и по-бързо действие. Kubernetes и Red Hat Openshift са нов начин за автоматизация и оркестрация на контейнерите, като така можем ако искаме да вдигнем 100 уеб сървъра и бази данни за секунди, тоест един вид да направил вуртуален център за данни за минути.



Виолета Караначева-Цветанова, специалист развитие на работната сила към „Ай Би Ем България“.



Николай Яворов Димитров, старши инженер по мрежи и мрежова сигурност в „Ай Би Ем България“, с над 7 години опит в областта на мрежите, мрежовата сигурност и киберсигурност и дипломиран студент от НБУ програма „Телекомуникации“.






Изображение: Whizlabs