facebook

Събития

karbota-1_678x410_crop_478b24840a
29.11.2015 10:00
Събития

Семинар на проф. Марио Карбота, флейта, Италия

Корпус 1, зала 501

 

Организатор:
департамент Музика

Лектор:
проф. Марио Карбота

 

Участници:
студенти и курсисти на НБУ



МАРИО КАРБОТА за втори път е гост на Нов български университет. Той е високо оценен от публиката и музикалната критика. Карбота свири в цяла Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнася концерти в едни от най-престижните концертни зали – Голямата зала на Мюзикферайн, Виена; Рудолфинум, Прага; Аудиториума на Швейцарското радио в Лугано, Зала „Джузепе Верди“ в Миланската консерватория, Глен Гулд Студио в Торонто, Канада; Аудиториум „Мануел де Файа“ в Гранада, Опера Кайро, Театър Поли в Пекин, Литовската филхармония, Вилнюс и др.

 

Участва във фестивали, сред които международните фестивали “Кастел де Перелада“ и „Сантандер“ в Испания; в Загреб, в Любляна и в Техеран. Като солист Марио Карбота концертира с камерни оркестри и солира на редица симфонични оркестри в Австрия, Германия, Израел, Турция, КНДР, Египет, Португалия, Италия и САЩ.

 

Карбота осъществява световни премиери на редица произведения от италианските композитори, част от които специално написани и посветени на него. Карбота редактира сонати от Фиорини, Нардини, Лихтентал и Рола за издателствата Бербен, Кариш и Руджиненти. Разнообразната му дискография за Dynamic, Tactus, Nuova Era и Rugginenti включва записи на Джузепе Самарини, Марио Пилати, пълните произведения на Нино Рота, песните на Гаспар Фюрстенау (в сътрудничество с Хора на швейцарското радио, Лугано), интегрални дуа за флейта и цигулка с Луиджи Алберто Бианки, шест квартета и концерт за флейта на Алесандро Рола, троен канцерт „Олеандрите“ от Рафаеле Гервазио, с италианския певец Давид Риондино, и пълния списък концерти за флейта на Саверио Меркаданте. Марио Карбота прави курсове и майсторски класове в университети и музикални академии.

 

Той ще направи за втори път семинар за флейтисти в НБУ на 29 и 30 ноември.

 

29-30 ноември 2015 г.
10-13.00 часа