facebook

Събития

94-full_678x410_crop_478b24840a
23.04.2022 15:00
Събития

Семинар „Насилието в религията: пасторските процеси (1949 – 1952) “

Католическа църква „Св. св. Кирил и Методий“ – Свищов (ул. ул. “Йоан Екзарх” № 6) и онлайн излъчване през Фейсбук страницата на Католическа енория „Св. св. Кирил и Методий“


Организатор:
департамент „Национална и международна сигурност“ съвместно с Католическа енория „Св. св. Кирил и Методий“ - Свищов


Лектори:

д-р Гергана Йорданова, департамент „Национална и международна сигурност“, НБУ
Негово Високо превъзходителство монсеньор Страхил Каваленов – XXVI епископ на Католическа Никополска епархия


Модератор:
Отец Патрик Виал (Франция) – Монах от Конгрегацията на отците пасионисти, енорийски свещеник при Католическа енория „Св. св. Кирил и Методий“ - Свищов


Участници:
преподаватели и студенти от Нов български университет, Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ и други университети, енориаши на Католическа енория „Св. св. Кирил и Методий“, граждани, гости


Тематиката на откритата лекция е свързана с технологичната слагаема на културно-историческия феномен „насилие“ и проявлението му в религията в хода на хилядолетната история на човечеството. Ще бъдат очертани основни исторически събития, свързани с гоненията срещу християнски духовници в България в периода 1949 г. – 1952 г. (т.нар. „Пасторски процеси“) и значението на тези процеси за последвалия атеизъм и духовно-религиозен упадък в българското общество. Ще бъдат потърсени наративи на насилието в религията и в съвременността.

Д-р Гергана Йорданова притежава бакалавърска и магистърска степени по финанси, магистърска и докторска степени по национална сигурност и отбрана, както и редица следдипломни квалификации в областта на управлението на суверенни дългове, платежните и сетълмент системи, финансово разузнаване, противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма, ислямски финанси. Владее английски, немски, испански и гръцки езици.

Д-р Йорданова придобива професионалния си опит в банковия и финансов сектор в България, Германия и Конфедерация Швейцария. Тясната й професионална експертиза засяга предотвратяването и разследването на финансови престъпления и противодействие на използването на финансовата и банковата система за изпирането на пари и финансирането на тероризма. Академичната й кариера включва богато портфолио от курсове в областта на финансовата и икономическа сигурност, финансовото разузнаване и противодействие на изпирането на пари, както и редица практически обучения, свързани с обезпечаване на нормативно съответствие на задължените субекти.

Монсеньор Страхил Каваленов е епископ на Никополската католическа епархия. Той притежава магистърска степен по история от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Възпитаник е на Папската богословска академия (Краков, Полша) и на Папския Латерански университет (Рим, Италия).

В периода 2018 г. – 2020 г. е генерален викарий на Никополска епархия, а от 14.09.2020 г. е назначен за нейн aпостолически администратор. На 20.01.2021 г. е назначeн от папа Франциск за епископ на Никополската епархия.

Монсеньор Каваленов е носител на Кръста за заслуги „Мерито Мелитенси” на Суверенния военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Владее италиански, полски, френски, руски, латински и старогръцки езици.

Изображение: wikimapia.org