facebook

Събития

blanka-06-01-2017_678x410_crop_478b24840a
01.06.2017 17:00
Събития

Семинар „Ясен Гюзелев - ретроспективен поглед“

Център за книгата - книжарница, корпус 1

Организатор:
Център за книгата

Водещи:
Георги Лозанов и Красимир Илиев

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ

Представяне на творчеството на художника Ясен Гюзелев, който илюстрира серия книги, сред които „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дон Кихот“ на Сервантес, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс и много други. Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година, а с илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност сред илюстраторите. През 2011 г. печели наградата „Константин Константинов“ за илюстратор.

Неговото изкуство се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX в., през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра препраща към изкуството на Ешер.

Събитието е посветено на Годината на детската книга, инициатива на Националния център на книгата към Националния дворец на културата.