facebook

Събития

nbu-cover_678x410_crop_478b24840a
20.03.2019 11:00
Събития

Семинар „Работа и интерпретация с инструмент цигулка“

20.03 - 23.03. 2019г.

11.00 – 17.30 ч.

Корпус 1, зала 501

Организатори:
департамент „Музика”

Лектор:
проф. Михаел Фришеншлагер

Участници:
студенти и курсисти по програма „Музика” - цигулка

 

Проф. Фришеншлагер е солист и цигулков педагог. Произхожда от известна музикална фамилия с дългогодишни традиции. Учи цигулка, диригентско майсторство и музикология в академии и университети в Залцбург, Кьолн, Виена и Рим. Негови учители по цигулка са Теодор Мюлер, Андре Гертлер, Франц Самохил и Йехуди Менухин. Има значителен оркестров опит и високо професионално ниво – бил е член на Виенски солисти и Виенска филхармония. След участие в световни оркестрови състави следва период на интензивна и забележителна концертна кариера като солист и камерен музикант в почти всички европейски страни, Северна Америка и Азия.

 

От 1971 проф. Фришеншлагер преподава във Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства и в класа му се обучават много брилянтни студенти – лауреати на международни конкурси, успешни солисти, камерни музиканти и членове на водещи оркестри в Австрия, Европа, Азия. През 1984 е избран за председател на цигулковата катедра, през 1989 вече е заместник-ректор, а в периода 1992-1996 е Ректор на Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства.

Професор Фришеншлагер е постоянен член на жури в редица известни конкурси за цигулка и камерна музика, както и преподавател в майсторски класове в значителен брой университети по света – Асахикава, Берлин, Будапеща, Хелзинки, Хонг Конг, Лайпциг, Лондон, Киото, Монреал, Оксфорд, Осака, Париж, Залцбург, Сапоро, София, Тайпе, Токио и др. От 1989 е президент на Международния конкурс „Фриц Крайслер“ във Виена (Австрия) – на най-големия и значителен интернационален цигулков конкурс в Австрия, а и по света. През 1991 основава Лятна музикална академия Прага-Виена-Будапеща към Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства и я ръководи в продължение на 14 години. Дългогодишен президент е на Европейската асоциация на преподавателите по струнни инструменти (ESTA) и член на Борда на директорите и вицепрезидент на Световната федерация на международните музикални конкурси (WFIMC). Професор Михаел Фришеншлагер е президент на фондация „Фриц Крайслер“ във Виена и президент на Международна музикална академия „Орфеус“ във Виена.

От 2014 г. е удостоен с почетната титла Doctor Honoris Causa на Нов български университет