facebook

Събития

1stold_678x410_crop_478b24840a
20.04.2023 16:30
Събития

Семинар „Стенни изкуства в публичното пространство“

Корпус 2, зала 504



Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Лектор:
Станимир Божилов


Участници:
студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“, магистърска програма „Живопис“, майнър програма „Живопис и стенопис“, както и участници от други програми, свързани с изкуствата в архитектурна среда, дизайна и изкуствознанието


В практическия семинар участниците ще бъдат запознати с някои от модулните инсталаци, стенописи, мозайки и витражи, реализирани през последните 13 години в различни обществени пространства с подкрепата на НБУ. Същността на  идеята на проф. д-р Олег Гочев за мобилните интерактивни инсталации е създаване на променяемо произведение от група художници, обединени от обща за всички тема. Колективното творчество отговаря на глобализирането на световната икономика и култура и възникналата нужда от естетически и авторски плурализъм. Тази концепция не отрича ренесансовата идея за самотния универсален гений-творец, а само я осъвременява чрез мултиплициране.




На семинара ще бъде представен и проектът „Любов и омраза 3“, подкрепен от НФК, програма „Творчески стипендии“, който е свързан с изграждането на авторски панел от Станимир Божилов и нова мобилна инсталация в Съюза на глухите в България .