facebook

Събития

gondov_678x410_crop_478b24840a 3-gondov_678x410_crop_478b24840a dimo-kolibarov_678x410_crop_478b24840a
19.04.2018 11:00
Събития

Семинар „Съвременна българска скулптура и графика - изложбите на скулптора Борис Гондов и графика Димо Колибаров“

Национална художествена галерия, пл. „Княз Александър I“ и Художествена галерия „Сан Стефано“, ул. „Сан Стефано“ 22

Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Водещ:
доц. д-р Ралица Мирчева

Участници:
студенти от курсовете: ООКY005 „Живопис – стилове и техники - 1 част“, ООКY006 „Живопис – стилове и техники - 2 част“, VACB004 „Етюд и портрет“ (БП „Графичен дизайн“), VIPB006 Живопис - ІІ част, VIPB018 Живописен етюд - ІІ част, PALB605 Рисуване и живопис по натура - ІІ част, VIPB649 Цветни техники в илюстрацията - ІІ част, VIPB650 Цвят и композиция във визуалната комуникация - II и APMM306 Традиционен и авангарден текстил в интериорното обзавеждане II част.

Димо Колибаров е сред авторите, които формират облика на съвременната българска графика от 1990-те до днес и я представят на международните форуми.

В изложбата „Димо Колибаров“ са представени 107 произведения в техниките офорт, акватинта и литография, създадени през последните 20 години.

Изложбата на Димо Колибаров в Националната галерия представя най-значителните произведения от творческото му развитие и подчертава неговото място в контекста на съвременното българско изкуство.

Акцентът на семинара е изложбата на проф. Борис Гондов „Вечната и святата“, непоказвани творби - скулптура и рисунки в художествена галерия „Сан Стефано“. Професор Борис Гондов е един изключителен скулптор, който работи предимно във фигуратив – класическа скулптура. Неговите творби са еталон за младото поколение творци и са отправна точка с духа, който има и предава на младото поколение.

Творчеството на Борис Гондов включва предимно монументална скулптура, портретни паметници и изящна скулптура, предназначена за галерии и интериори. Той е автор на мемориала „Самуилова крепост“ в Петрич, паметника на Патриарх Евтимий във Велико Търново, паметника на Кольо Фичето в Дряново, паметника на Цар Борис I в Плиска, бюст-паметниците на Алеко Константинов и Даме Груев в София, паметника на Владимир Димитров – Майстора в Кюстендил и други.

Посещението на тези изложби ще бъде отправна точка за творческите насоки и развитие като творци на студентите от НБУ.