facebook

Събития

pexels-riciardus-69903_678x410_crop_478b24840a
10.06.2024 16:20
Събития

Семинар „Създаване на мостове: как музеите да поставят посетителите в центъра на преживяването“

Корпус 1, зала 413


Организатор:
Департамент „Археология“

Лектори:
Джон Фолк, Лин Диркинг, проф. Николай Ненов, Маргарита Доровска

Водещ:
Весела Герчева


Музеите притежават богати и ценни ресурси, които са важни за общностите, в които те работят. Въпреки това, в момента сравнително малко от тях използват напълно тези ресурси.

Как можем да направим музеите по-привлекателни, така че повече хора да изберат да посетят музей? Ключът към постигането на тази цел е музеите да станат по-ориентирани към посетителите. В рамките на събитието ще дискутираме как музеите могат да изградят по-добри мостове към обществеността, което ще доведе до повишаване на техния имидж и разбиране на техния принос.

Джон Х. Фолк е американски учен с докторска степен по образователна психология и екология от Калифорнийския университет в Бъркли.  Двамата със съпругата му Лин Диркинг от години изследват стойността на музеите и как те подобряват благосъстоянието на хората, какво е бъдещето им и какви са стратегиите за подобряване на посетителското преживяване.  Книгите му за музеите  - тяхната роля и ценност за развитието на обществото, са истински бестселъри. Фолк е завладяващ и търсен в световен мащаб публичен оратор, способен да представя сложни идеи пред различни аудитории по достъпни, но провокативни начини.

Николай Ненов е професор по музеология и етнология, доктор по фолклористика, директор на Регионален исторически музей – Русе от 2001 г. Преподавател в Русенски университет от 1998 г. Съосновател на сдружение „Български музей“, организатор на Панаир на музейните изложби от 2009 г., форум за музейно общуване. Научните му интереси са в сферата на музейната трансформация, общуването с културното наследство, формите за изява на живите наследства, обектите на ЮНЕСКО, както и актуални етноложки проблеми от полето на градската етнология. Автор е на десет книги, съставител е на над 40 сборника, редактор в редакционните колегии на сп. Българска етнология – БАН, Годишник на Асоциация „Онгъл“, Известия на Регионален исторически музей – Русе, Известия на Регионален Бургаски музей.

 

Маргарита Доровска е куратор с интереси и експертиза в областта на съвременно изкуство и хумор, до скоро директор на Музея на хумора и сатирата, понастоящем ръководител на проект за създаване на Център „Кристо и Жан-Клод“ в Габрово

Професионалният й опит включва позиции като експерт в Дирекция “Съвременно изкуство” на Министерство на културата (2014 - 2016) и куратор на свободна практика (2011 - 2014). През 2014 Маргарита съветва екипа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата относно цялостната концепция и художествената програма.

Весела Герчева е съ-основател и първи директoр Програми и Изложби на Детски научен център Музейко, първият интерактивен детски музей в България и Източна Европа с фокус върху комуникацията на наука за деца. Тя има над 15 – годишен опит в разработването на детски образователни пространства и програми, включително първите такива в традиционни музеи в България в периода 2009 – 2013 като част от проект „Повишаване приходите на българските музеи“, изпълняван от „Археология“ в Нов български университет.