facebook

Събития

z2_678x410_crop_478b24840a
08.03.2024 11:00
Събития

СЕМИНАР ТВОРЧЕСТВОТО НА „ЛЮБЕН ЗАДАРОВ (1923 –2023)“ И „КРИСТО ЯВАШЕВ (1935 – 2020)“ - ОТПРАВНА ТОЧКА ЗА МЛАДИТЕ ТВОРЦИ.

Галерия „Академия“, ул. Шипка 1

Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Лектор и водещ преподавател:
доц. д-р Ралица Мирчева


Участници:
Студенти от БП „Визуални изкуства“,  БП „Графичен дизайн“, МП „Живопис“ и МП „Архитектура“

На 8 март 2024 г. от 11.00 ч. в галерия „Шипка 6“ в гр. София ще се проведе лекция за творчеството на Любен Зидаров (1923 –2023) от доц. д-р Ралица Мирчева.

 

 

 

Изложбата представя творби от богатото творчество на забележителния български живописец и илюстратор Любен Зидаров, автор на илюстрациите на книги, с които са израснали редица поколения. Той е  от създателите основоположниците на рисувания комикс в България.

Л. Зидаров се отличава с уникален светоглед за илюстриране и възприятие на книгите, на които се посвещава. Сред творбите му са класически произведения от българската и световната литература като: „Приказки на Шехерезада“, „Андерсенови приказки“, „Принцът и просякът“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, творби Пейо Яворов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников и много други.

В галерията има и прожекция на документален филм „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“ с режисьор Мария Николова ,което показва творческия път на автора.

 

 

 

В същият ден ще се посети и изложбата „Кристо – изкуство и багри“ в ХГ „Квадрат 500“, зала 27, Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1.

 

Изложбата представя дарение на г-н Владимир Чимов и семейството му, което включва интересни творби от студентските години на Кристо в Националната художествена академия. Ескизи, етюди и свободни творчески графични и живописни творби са съпоставени по интересен начин с неговите оригинални архитектурно-пластични форми - опакованите обекти.

 

 

Експозицията, ще даде важна отправна точна за търсенията и ще бъде вдъхновяващ пример за студентите от НБУ изучаващи изобразително изкуство.

„България е не само страната, в която е роден Христо Явашев – Кристо. Националната художествена академия е не само първото рисувално училище, където големият творец е започнал подготовката си на професионален художник. Повече от това е“.  - казва за него Владимир Чимов.

 

 

 Кристо Явашев (1935 – 2020)  е творец от световна величина, роден в България, един от  недостижимите съвременни артисти в нашето време.