facebook

Събития

mandala_678x410_crop_478b24840a
26.02.2018 13:00
Събития

Семинар-уъркшоп за изграждане на Мандала на Авалокитешвара с тибетския монах Джампа Нгодруб

Корпус 2, зала 800

Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Водещ:
Джампа Нгодруб

Модератори:
Диляна Янева – превод от испански и организатор на посещението на лама Нгондруб в България,
Теодора Тутекова – дипломант МП „Сравнително изкуствознание”
доц. д-р Ралица Мирчева

Участници:
студенти от БП „Пластични изкуства“ и БП „Графичен дизайн“, гости на НБУ

Семинарът ще представи Джампа Нгодруб, който е тибетски монах, роден в Дагяб, Тибет, на 11 юли 1974 г. Обучението си по изработване на мандала, както и в други традиционни изкуства – поезия и пеене, получава в тибетския гелуг манастир Ганден, в Карнатака, Индия.

Той ще ни запознае с цялостния процес по изработване на една от най-популярните мандали в тибетската традиция, тази на Авалокитешвара – Бодисаттва на състраданието. Ще проследим отделните етапи на изграждането на скицата с характерните пропорции, позиционирането на символи и изображения, полагането на цветовете и, разбира се, тяхно значение.

Мандала (санскр. „кръг“, „колело“) е изображение, представляващо универсален модел на микро- и макрокосмоса, чиято история започва още в Древна Индия, където е свещен символ в различни духовни традиции.  В тибетската традиция тя представлява графичен модел на триизмерна сграда, представляваща „палат“ на определено божество. Като разбирането за „божество“ е твърде различно от това в юдео-християнската концепция и терминът всъщност се свързва с различни аспекти на съзнанието. Този сакрално-архитектурен план се изгражда чрез строго определени геометрични пропорции, размери, символи и цветове. Различните иконографски форми, характерни за тибетската култура, се формират в зависимост от божеството, на което са посветени.

Изучаването на изкуството за изработване на традиционно се случва в тибетските манастири, паралелно с определени философски учения и ритуални практики, и включва изграждането на мандали от цветен пясък, минерали, бои, пластични модели от глина, в по-редки случаи – от дърво и метал.

Участниците в семинара ще имат възможност да се включат паралелно в изработването на Мандала на Авалокитешвара с госта - Джампа Нгодруб.