Събития

banner-info-21-5_678x410_crop_478b24840a
21.05.2019 16:00
Събития

Семинар „Визуалният образ“

Рубриката „Визии“ в списание „Следва“

Център за книгата – книжарница, корпус 1

Организатори:
Център за книгата
Департамент „Изкуствознание и история на културата“
Департамент „Нова българистика“


Водещ:
проф. д-р Ирина Генова


Модератор:
гл. ас. д-р Биляна Курташева


Участници:
студенти, публикували в рубриката „Визии“ на списание „Следва“, студенти  от департаментите  „Изкуствознание и история на културата“ и „Нова българистика“, колеги преподаватели

Познават ли студент(к)ите съдържанието на „Следва“ – списанието за университетска култура на Нов български университет?

В тази сбирка на постоянния семинар „Визуалният образ“ каним студент(к)ите, които вече са публикували, и онези, които се надяваме да направят своите първи публикации в рубриката „Визии“ или на други страници на списанието.

Участниците в Семинара ще имат шанса да получат с отстъпка броеве на „Следва“.

Ирина Генова е проф. в Нов български университет. Специализира в Колежа Нова Европа, Букурещ (2004), Националния институт по история на изкуството, Париж (2005), Централния институт по история на изкуството, Мюнхен (2009), Университета във Флоренция (2012). Публикациите й обсъждат прояви на модернизмите в България и в съседни страни, както и съвременни художествени практики. Сред книгите й са Модернизми и модерност – (Не)Възможност за историзиране (на английски и български език, София, 2004), Tempus fugit. За съвременното изкуство и визуалния образ (на английски и български език, София, 2007), Модерното изкуство в България: ранни истории и съвременни наративи отвъд парадигмата на модерността (НБУ, София, 2011; на английски език – 2013).

Биляна Курташева е главна редакторка на списание „Следва“, гл. ас. д-р в НБУ.
Инициира заедно с проф. Мари Врина (INALCO, Париж) проект за многоезичен справочен сайт на съвременната българска литература с подкрепата на фондация „Next Page“, департамент „Нова българистика“, Френски културен център, София; Член на борда на проекта „East Translates East“ (фондация „Next Page“) заедно с Фиона Сампсън (Оксфорд) и Албрехт Лемп (Варшава); Консултант на българо-британския уъркшоп и фестивал „Литература в действие/ Performing Literature“ в София (20-25 октомври 2003), организиран от Британски съвет, България; Участник в българо-немския проект Усвояване и еманципация. Встъпителни изследвания върху немска култура в България (1997), ръководен от проф. Атанас Натев, включващ публикация на едноименен сборник.

Авторка е на книгите: Антологии и канон: антологийни модели на българската литература. София: Просвета, 2012, 311 с. и По ръба на сравнението. Яворов и „Ролинг Стоунс“ и други не/възможни интертекстове. Пловдив: Жанет 45, 2018, 228 с.