facebook

Събития

seminar-krsh_678x410_crop_478b24840a
21.03.2023 18:00
Събития

Семинар „Въведение в авторското право. представяне на работилницата за интелектуална собственост на сдружение цифрова република“

Корпус 1, зала 409


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, програма „Анимационно кино“


Водещ:
Ана ЛазароваМодератор:
Велислава Господинова


Участници:
преподаватели и студенти от програма „Анимационно кино“


Какъв е предметът на авторското право? По какъв начин творческата ни работа попада в обсега на авторското право? Какво можем да направим, ако някой използва наша художествена творба без позволение? Кога и при какви случаи можем да използваме работата на други творци, като част от нашата?

Това са само част от въпросите, които всички ние, като творци, си задаваме. Семинарът цели да запознае студентите в програма Анимационно кино с основни аспекти на авторското право, представени по разбираем за тях начин. В него студентите ще се запознаят и с работата на Работилницата за интелектуална собственост на сдружение Цифрова република, предлагаща pro bono консултации в сферата на авторското право на независими творци и творчески колективи.

За лектора:

Ана Лазарова е адвокат и представител по индустриална собственост пред Българското патентно ведомство и Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO). Ана е доктор на катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“, като преподава право на интелектуална собственост на няколко специалности във Философския факултет. В последните години Ана се занимава активно със сравнително правни изследвания и застъпничество в сферата на авторското право на национално и европейско ниво. Тя е председател на сдружение Цифрова Република и национален координатор (Chapter Lead) на Creative Commons за България.

 

Цифрова република е сдружение, което обединява юристи, IT специалисти, творци и активисти за разработването на политики и проекти, насърчаващи достъпа до информация и закрилата на цифровите права. Основните проекти на сдружението са свързани с реформата на авторското право в Европейския съюз и свободния достъп до знание в България.