facebook

Събития

dsc01477_678x410_crop_478b24840a
16.10.2024 16:20
Добави в Google календар
Събития

Семинар „Възможно ли е да остареем с усмивка? Психологични, психиатрични и неврокогнитивни аспекти“

Корпус 2, зала 308


Организатор:
департамент „Когнитивна наука и психология“


Лектор:
д-р Владимир Симов



Модератор:
проф. д-р Лилия Гурова


Участници:
преподаватели и студенти от департамент „Когнитивна наука и психология“, гости


Книгата „Остаряването“ на д-р Владимир Симов (излязла от печат на 21.05.2024 г.), която ще бъде представена на семинара, се фокусира върху психологичните, неврокогнитивните и психиатричните аспекти на остаряването, за да хвърли светлина върху комплексните причини, протичането и лечението на разстройствата в късната възраст. Книгата разглежда реални случаи от практиката на д-р Симов и дава надежда, че ако подходим разумно, остаряването може да се превърне в златното време на нашия живот.

Много често предизвикателствата пред възрастните не са само физически или финансови, а са свързани с психичното им здраве и водят до когнитивни дефицити (напр. болест на Алцхаймер), психози на късната възраст, продължителна депресия, мъчителна паника и тревожност, екзистенциални кризи, нарушения на съня и други изменения. За тези процеси често се оказват неподготвени не само самите възрастни хора, но и техните близки и деца, които не са запознати с измененията в когнитивните функции, а оттам и в поведението на остаряващия родител.

Благодарение на т. нар. движение „Успешно остаряване“ (successful aging), през последните години нараства броят на хората, които вярват, че можем да живеем пълноценно в залеза на живота си и да остаряваме красиво. В резултат на по-здравословния начин на живот и успехите на съвременната медицина и фармакология, доброто здраве, дори и в по-зряла възраст, е напълно постижимо. Успешното остаряване не е мит, а реалност, която можем да постигнем, стига да имаме осъзнато отношение и да предприемаме целенасочени действия. Няма как да спрем хода на времето, но можем да се подготвим за неизбежните промени и така да подобрим качеството на живот в по-късните си години.

Д-р Владимир Симов завършва медицина, след което специализира психиатрия и психотерапия. Работи в различни психиатрични структури и клиники в София. Сертифициран психотерапевт по диалектична поведенческа терапия, терапия на схемите и хипнотерапия. Бил е заместник-председател на „Българско общество по аналитична психология К. Г. Юнг“. За изследванията си в областта на психиатрията е отличен с две международни награди. 

През последните 15 години работи в чужбина – първоначално във Великобритания, където съчетава работата си като психиатър с преподавателска дейност, а днес живее и работи във Франция.  

Наред с медицинското си образование, Владимир Симов завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, а по-късно специализира оперна режисура. Има реализирани театрални спектакли и една оперна постановка.

Автор е на романа „Мъж и Жена сътвори го“, на есеистичната книга „Пространства на мълчанието“ и на сборника от разкази „Непокорни пеперуди“. На 21.05.2024 г. излезе новата му книга „Остаряването“ (издателство „Изток-Запад“), която е най-мащабното изследване по темата на български език за последните 20 години.