Събития

strings_678x410_crop_478b24840a
11.11.2018 10:30
Събития

Семинар за струни „Thomastik - Infeeld“, Vienna

Корпус 1, Аула

Организатор:
департамент „Музика“

10.30-11.30
Лекция на тема „Подход и начин при избор на струни“

12.00- 13.30
Семинар „Технически и практични съвети за избор на оптималните струни за твоя инструмент“, индивидуални срещи с участниците.

Водещ:
Атила Пастор – главен продуктов мениджър на световния лидер в производството на струни THOMASTIK-INFELT, Vienna

Участници:
студенти и курсисти от НБУ, гости от СУ, НМА, АМТИИ, НМУ и др.

Атила Пастор (Австрия) завършва Виенската консерватория, където учи виолончело и композиция. Учи също и за адвокат. Той печели редица международни конкурси, както и Наградата на австрийското радио и телевизия и на Виенската филхармония, както и наградата OESTIG за изпълненията си на съвременна музика. Пастор е подкрепян от фондация „Hugo Wolf“, фондация „Alban Berg“, фондация „Janáček“ и Австрийското федерално министерство на културата. Атила Пастор концертира в най-големите концертни зали с известни оркестри, както и участва в известни европейски фестивали. Неговите музикални постижения са документирани в два солови диска. Като композитор той отделя голямо внимание на сътрудничеството си с други композитори, които са му посветили многобройни самостоятелни творби и концерти с оркестър. Успешен е като композитор. пише за Wiener Sezession, а произведението му „Reflexionen“ е изпълнявано от известния Ensemble Contrechamps в Гент. Той свири на виолончело Амати от 1573 година.

За струните: От самото начало гъвкавостта и отличителната новаторска сила, формирали основата за успех в нишовия пазар. Тези принципи са все още крайъгълният камък на нашата бизнес култура до наши дни. Низът произвежда музиката. От една страна, разнообразието и красотата на шаблоните зависят от различните сърцевини, от друга страна, те зависят от избраната комбинация от материали за намотаване. Преди началото на Първата световна война д-р Франц Томастик вече е бил зает с тестването на материали, които били възможност за разработване на музикални струни за струнни инструменти. Избрани били стоманени жици. Основният и все още неразрешен проблем бил, да се намери новаторска технология за обработка. От една страна, било необходимо стоманената тел да бъде използваема за поклонена нишка, а от друга страна да се отърве стоманата от лошата й репутация като по-нисък заместител в сравнение с чревните струни. Първоначалната искра за възхода на компанията било разработването на производствена технология, която направила възможна производството на стоманена сърцевина. С него започнала революция в света на музиката. Стоманените струнни ядра стават сериозни конкуренти на чревните струни. Новите струни били в състояние да предложат убедително доказателство за високото си качество на звука, прецизността и надеждността. Преди, всичко това означавало стабилност и дълъг живот на низа за музиканта. Вероятно най-решителната иновация, която значително е допринесла за успеха на компанията досега, е синтетичната ядрова струна с линейно навиване. Дори и днес този продукт - доминиращият низ - вероятно е водещият цигулка по цял свят. От техническа гледна точка комбинацията от нови материали и технологията за обработка са от съществено значение за успеха. Освен това забележителната висока степен на приемане на продуктите от потребителите играе важна роля. Днес струните за струнни инструменти са високотехнологични продукти. Нови материали, като например синтетични продукти от аерокосмическата технология или биосъвместими материали като титан, се третират в производствения процес. Например, можем да окажем пряко влияние върху типичните характеристики на низ със синтетична сърцевина през продължителността на нейния живот. Машините с висока прецизност-технология са от съществено значение за изключителни стандарти за качество. Основните изследвания, нашата собствена лаборатория и екип от високоспециализирани инженери гарантират най-високите стандарти. В крайна сметка обаче музикантът, чиято обратна връзка с нас е от съществено значение за развиващия се процес, решава точно какво представлява перфектното изживяване на звука.