facebook

Събития

galery-1_678x410_crop_478b24840a
09.03.2015 18:30
Събития

Серенада

Семинари за изпълнителско майсторство в НБУ и концерти към тях на виртуози от Европа

 

Галерия УниАрт

Организатор:

департамент „Музика“

Ханде Далкидич, пиано
Луиза Селло, флейта
Марио Хосен, цигулка
Владимир Менделсон, виола
Антон Никулеску, виолинчело

Програма:

J. S. BACH - Trio Sonata BWV 1034
Adagio ma non tanto
Allegro
Andante
Allegro

W. A. MOZART - Quartett KV 285
Allegro
Adagio
Rondo

R. SCHUMANN - Piano Quintet Op. 44
Allegro brillante
In modo d'una Marcia
Scherzo. Molto vivace
Allegro ma non troppo

Владимир MЕНДЕЛСОН е син и внук на музиканти. От него не очаквали да тръгне по стъпките на баща си и дядо си, но когато навършва шест години го насочват да изучава цигулка, а по-късно и виола. Учи виола и композиция в Музикалната академия в родния си Букурещ. В днешни дни той вече се определя като „женен за музиката“.

Владимир Менделсон е търсен и известен изпълнител на камерна музика. По настоящем е професор в Парижката консерватория, паралелно преподава в Хага, Есен и Болоня, и прави майсторски класове по цял свят. Менделсон е и  композитор, който твори в областта на камерната, симфонична и солова музика, създава сценични произведения, балет, филмова музика. Част от неговите творби са четирите му струнни квартета, „Нова“ за кларинет, струнно трио, пиано и ударни, танго „Дон Алдебаран“ за седем струни, пиано и актьор. Владимир набира кураж за създаването на клавирен квинтет. Силите му са насочени и към участие във фестивала Кумо, концерти на Стария континент, педагогическа работа в Консерваторията и не на последно място - бащински и семейни задължения в Холандия.

Менделсон свири на виола, изработена по негов дизайн през осемдесетте в Букурещ.

Луиза СЕЛЛО преподава флейта в консерватория „Джузепе Тартини“ в Триест. Води майсторски класове във Виена, Грац, консерваториите в Москва, Мадрид и Буенос Айрес. От 1997 е преподавател в Лятната музикална академия Св. Паул в Лавантал.

Луиза Селло е координатор за връзките на Европейската общност с Китай по въпросите на висшето образование – в частност музикално образование.
Антон НИКУЛЕСКУ работи и преподава в Румъния. Активно провежда майсторски класове. Традиция е да участва в такива и в България. В Румъния е основател на „Европейска фондация” за подкрепа на млади музикални дарования.

Румънският виолончелист Антон НИКУЛЕСКУ е носител на награди от много конкурси. Творческата кариера го отвежда в Италия като водач на челите в Миланската скала, Театро комунале  Флоренция и Театро Белини  в Катания. През 1996 става концертиращ артист към Оркестъра в Брашов.От 1997 е почетен член на Academia Filarmonica di Bologna, а в Румъния основава фондация за подкрепа на млади таланти. Негови студенти редовно  печелят  награди  на „Младежта музицира“ в Германия и надруги престижни конкурси. Концертира в цял свят с рецитали, както солист и в камерни формации, записва за радио и тв.Член е на струнно трио Цюрих , трио Виена и ансамбъл Ойстрах.

Ханде ДАЛКИДИЧ е родена в Анкара, Турция. След началните уроци по пиано при проф Guherdal Karamanoglu Cakirsoy, тя започва своята академична подготовка в университета Bilkent University Faculty по музика и сценични изкуства през 1989 г. Учи  при проф Ерсин Онай до докторска степен.

Получава доцентска степен през март 2006 г. и след това  професорска през ноември 2013 г. в Hacettepe State Conservatory, където в момента преподава. Освен ролята си на турски президент на Европейската асоциация на учителите по пиано, тя продължава кариерата си като солист с концерти както в страната и чужбина, така и  в радио- и телевизионни предавания. Нейните оригинални интерпретации са изключително  технични и с виртуозността си  достигат до по-широка аудитория.