facebook

Събития

shekspirov-teatur-s-kauza_678x410_crop_478b24840a
26.04.2023 13:00
Събития

Шекспиров театър с кауза

Университетски театър



Организатори:
департамент „Чужди езици и култури“
Университетски театър НБУ

Модератори:
Кели Хънтър и Flute Theatre

Дискусия: 13:00 – 14:00 ч.

Ателие: 15:30 – 17:30 ч.

Спектакъл „Бурята“ – 19:00 – 20:30 ч.

Дискусия за творчеството на Шекспир и театърът с кауза с Кели Хънтър и нейната трупа The Flute.

Ателие с украински деца и техните родители, основаващо се на специална адаптация на шекспировата трагикомедия „Бурята“.

Представление на спектакъла „Бурята“ на The Flute Theatre


На 26 април 2023 г. НБУ ще домакинства серия от събития, посветени на шекспировия театър с кауза. Гостува британската актриса Кели Хънтър (Kelly Hunter) и актьорите от нейната трупа Flute Theatre.

Кели Хънтър е актриса-член на Ордена на Британската империя (MBE), която през по-голямата част от кариерата си работи с The Royal Shakespeare Company и The National Theatre в Лондон. През 2002 г. основава собствена театрална трупа, Touchstone Shakespeare Theatre. С нея тя се фокусира върху работата с деца, които поради различни причини не могат да посещават театрални постановки. В резултат на тази работа развива метода „Hunter Heartbeat Method“. Той използва мощния потенциал на езика на Уилям Шекспир и специални терапевтични игри за преодоляване на нарушенията в общуването при деца с аутизъм, включително невербални деца. Методът е описан в книгата „Shakespeare's Heartbeat: Drama games for children with autism“ (2014). Той е обект на изследователски проект, проведен в Университета в Охайо (САЩ), който доказва научно ефективността на методологията. Според заключението на изследването, използването му подобрява социалното взаимодействие, разбирането на прагматиката в езика, езиковите умения и уменията за разпознаване на емоциите у хора с разстройства от аутистичния спектър.

През 2022 г., след началото на Руската военна агресия в Украйна, Кели Хънтър и актьорите от The Flute гостуваха два пъти в България, за да работят с деца разселени от войната в Украйна. Някои от тези деца имат аутизъм, но нямат достъп до специализирани услуги, а голяма част от тях проявяват симптоми на посттравматичен стрес. Това прави методът „Hunter Heartbeat Method“ изключително подходящ за всички тях. Партньорството с украинската общност в България се осъществява благодарение на Украинския образователен Център в София, които е част от дейностите на Фондация “Ситуационен Център Отворени Врати”.

На 26 април 2023 г., в театралната зала на НБУ, Кели Хънтър и актьорите от The Flute най-напред ще участват в дискусия за творчеството на Шекспир, театърът с кауза и техния опит, след това ще проведат ателие с украинските деца и техните родители, основаващо се на специална адаптация на шекспировата трагикомедия „Бурята“, и накрая ще изиграят друга адаптация на „Бурята“ за обща публика.

Естеството на работата на гостите е подчертано интердисциплинарно и очакваме да привлече интереса на студенти, преподаватели и изследователи от поне три направления – шекспирология, театрознание и специална педагогика.

Езикът на всяко от трите събития е английски и превод няма да бъде осигурен.