facebook

Събития

fb-event-sled-istinata-p-doinov_678x410_crop_478b24840a
22.05.2024 18:30
Събития

След истината. Нова политическа поезия

Yalta Art Room
София център, бул. „Цар Освободител“ 20, 1000 София

 

 

 

Литературен джемсешън по едноименната книга на проф. Пламен Дойнов

 

Присъединете се към нас за едно уникално литературно събитие, на което проф. Пламен Дойнов ще представи поетическата си книга „След истината. Нова политическа поезия“ ИК "Несарт-Милен Миланов" и издателство "Кралица Маб". В този литературен джемсешън думите на поезията ще се смесват с музика, образи и звуци. Познатото ще звучи различно, а различното – познато. Докато езиците се сливат в нов, лирически единен, висок език, знакови сцени, ситуации и сюжети от съвремието и миналото ни, от архивите и от остарелите папки на паметта, ще оживяват. Оживяват след истината и заради истината.

 

Книгата „След истината. Нова политическа поезия“ съдържа стихосбирките „Балът на тираните“ (2016) и „Влюбване в диктатора“ (2020), основани на стихотворения, представени за първи път в авторските поетически четения „Нова политическа поезия“ (2016) и „Нова политическа поезия: Втора нощ“ (2018).

 

За новата политическа поезия проф. Дойнов отбелязва, че тя е „вътрешната стая на политическото“, „сцената, върху която се осветява невидимото лице на свободния гражданин и той говори – без (авто)цензура, без лицемерие, без остатък“. Александър Кьосев пише: „В новата поезия на Дойнов има един документален пласт, който направо от архивите излиза, архивите лирически проговарят, има друг пласт, идващ от историята на българската поезия, има трети специален пласт от соцреализма и има последен пласт, чист Пламен Дойнов, който идва от старите му стихосбирки…“, а Георги Гочев допълва: „Поезията на Пламен Дойнов действително има силата да излезе и говори пред повече хора – директно, като на агората в античния полис, без медии…“.

 

Събитието ще бъде с участието на Георги Лозанов, Митко Новков, Георги Гочев, актьорите Василена Винченцо и Милен Миланов, група @Hunting Hounds, както и художниците и музиканти Петър Георгиев – Пешето, Борис Сергинов, Николай Табаков и Тодор Мирчев.

 

 

 

Не пропускайте тази уникална възможност да се докоснете до поезията на Пламен Дойнов и да бъдете част от едно незабравимо литературно изживяване!

 

Вход свободен!