facebook

Събития

12-razgneveni-jeni_678x410_crop_478b24840a
20.05.2022 19:00
Събития

Спектакъл „12 разгневени жени“

Адаптация от Шърмън Л. Съргъл, основана на телевизионния филм на Реджиналд Роуз „12 Разгневени мъже“ удостоен с награда „Еми“

Университетски театър

Организатор:
Университетски театър

Режисьор:
проф. д-р Ева Волицер

Сценография и костюми:
гл. ас. д-р Яна Дворецка

Превод:
Вера Кондова

Участват:
Зарина Златарева,Тамара Ангеловска, Емма Ангелова, Василена Иванова, Поли Янева, Цветелина Ангелова, Ана Стоянова, Екатерина Чуклева, Анжела Чолакова, Соня Хоанг, Ивет Коста, Дема Чолакова, Виктор Стоянов

Асистенти костюми:
Милица Милнова, Ели Ненковска, Анита Рачева, Кристина Любенова, Едже Дервиш, Селин Миткова

С подкрепата на фонд Учебни програми към Бакалавърски факултет.

19-годишно момче е дадено под съд за убийството на баща си. „Няма шанс той“, промърморва съдебната охрана, докато дванайсетте съдебни заседатели влизат в мрачната заседателна стая на журито. Изглежда изходът от делото ще е ясен и бърз, докато една от заседателите не започва да отваря очите на останалите за фактите.
„С това е забележителна демокрацията“, казва една от заседателките, „че ни уведомяват по пощата да дойдем тук на това място и решим, дали един човек е виновен или не, човек, когото не познаваме. Нито ще спечелим, нито ще загубим от присъдата. Не трябва да го превръщаме в нещо лично“. То обаче наистина се превръща в нещо лично, а всеки съдебен заседател разкрива своя характер, докато се преразглеждат отново свидетелските показания, прави се възстановка на убийството и пред очите им се заражда заплаха за ново убийство.

Нервите са изопнати, споровете се разгорещяват, а съдебните заседатели се превръщат в дванайсет разгневени хора. Окончателната присъда и как достигат до нея, в изпълнени с напрежение сцени, ето това наелектризира публиката и ги държи на ръба на столовете, благодарение на тази великолепна, зряла драматична творба, която не слиза от световните сцени и филми.