Събития

snimka-gilgamesh_678x410_crop_478b24840a
12.12.2017 18:30
Събития

Спектакъл „Гилгамеш“ (Премиера)

Приказка за всичко виделия

Университетски театър

Организатор:
Университетски театър НБУ

Продуценти:
НБУ, Университетски театър и Сдружение „Театър Студио-Персона“

Постановка: Елена Панайотова

Музика: Асен Аврамов

Сценография и костюми: Юлияна Войкова-Найман

Хореография: Росен Михайлов

Асистент режисьор: Красимира Дуковска

В ролите: Ася Иванова, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, Росица Гевренова, Антоанета Петрова и студентите дипломанти по актьорско майсторство: Десислава Вулева, Илияна Крушева, Красимира Дуковска, Кристина Нацева, Стефани Алдимирова, Кристиян Гочев, Никола Братунов и Тодор Атанасов.

Спектакълът „Гилгамеш“ е вдъхновен от едноименния шумеро-акадския епос, смятан за най-древното предание в човешката история. Епосът тълкува екзистенциалната тема за постигане на безсмъртие и освобождаване на живота от предопределеност. Спектакълът разказва за вечните теми: любов и приятелство, дълг и смърт, като предлага един неочакван театрален език, между приказката и философската притча.

Спектакълът е иницииран от гл. ас. д-р Антоанета Петрова като продължение на изследванията ѝ, заложени в докторската ѝ теза и застъпени в предходното представление с нейно участие „Египетска приказка“.

А. Петрова е основател на независимата театрална компания Театър студио Персона.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството и Министерството на културата.