facebook

Събития

nie-geracite-19615_678x410_crop_478b24840a
12.05.2021 19:00
Събития

Спектакъл „Ние, Гераците“ в Национален студентски дом

Национален студентски дом – София
Гледайте и лайв стрийминг/Live streaming на спектакъла

Организатори:
департамент „Театър“,
Университетски театър

Сценична реализация:
Снежина Петрова

Сценография:
Десислава МорозоваС участието на алумни от програма „Театър“ на НБУ:
Майа Тинкова, Николай Марков, Никол Бенчева, Янита Даракова, Божидар Михайлов, Бояна Георгиева, Никола Петров, Веселина Бояджиева, Кристиян Янев, Лъчезар Дойнов, Натали Йорданова, Соня Ковчезлиева, Християна Стоименова, Томи Михайлов, Павел Бояджиев, Красимира ДуковскаПо време на актьорската игра публиката ще се запознае с историята на българското семейство, на неговия генезис и разпад в началото на 20 век. Периодът, когато Елин Пелин пише повестта си е темата на този театрален проект. Архетипните теми в повестта са свързани както с динамиката на отношенията в семейната общност, така и с семейната митология, която е свързана с идеята за „скритото имане“. Тези теми са актуални и днес. Благодарение на това сериозно професионално предизвикателство се изгражда адекватен театрален език, който преобръща клишетата в мисленето ни за Елин Пелин.

Повестта на Елин Пелин разработва също темата за родовото престъпление и е универсална матрица, в която могат да се впишат лични истории, ритуали, практики и традиции на различни общности и групи. 

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Представлението е част от проекта „Театрална совалка НБУ 20/21“.Билети