Събития

pleshivata_678x410_crop_478b24840a
17.02.2020 19:00
Събития

Спектакъл „Плешивата певица“

Национален студентски дом – София

Организатори:
департамент „Театър“,
Университетски театър


Режисьор:
проф. д-р Ева Волицер


Сценография и костюми:
Яна Дворецка

Хореография:
Таня Соколова


Вокален консултант:
Етиен Леви

Участници:
Воймира Дичева,
Ивайло Делчев,
Денис Никифоров,
Габриела Димитрова,
Виктор Андреев,
Василена Маркова,
Николай Попов и
Юлияна Андреева


„Театрална Совалка 2020“ НБУ представя: Плешивата певица от Йожен Йонеско в Национален студентски дом.

„Плешивата певица“ от Йожен Йонеско е емблематична пиеса за жанра в драматургията и театъра, наричан Театър на абсурда. Йожен Йонеско е определян като гений на театъра на абсурда, макар той винаги да е възразявал, че не театърът, а животът е абсурден.

Йожен Йонеско пише първата си пиеса когато е на 39 г. Идеята за „Плешивата певица“ му хрумва когато се хваща да учи английски и от учебника научава, че подът е долу, а таванът горе, че птиците летят, а цветята цъфтят. Йонеско е поразен от факта, че съществуват фрази, които разкриват такива неоспорими истини. По-нататък в учебника му господин и госпожа Смит разговарят помежду си, изтъквайки един на друг факти, които те много добре знаят. Целият този абсурден разговор в който се установяват установени неща, разкриването на истини от рода на „хлябът служи за ядене“, тласкат Йонеско неизбежно към написването на антипиеса, както е свързана с абсурда и липсващият ѝ смисъл, и която трябва да превърне малкия наръчник по английски в карикатура и пародия на обществото, повтарящо безсмислените клишета.

Получила се велика пиеса, която до ден днешен се играе с успех по целия свят и с право бележи началото на стил, наричан от мнозина „абсурдизъм“.

За студентите, млади актьори, е изключително предизвикателство да придадат смисъл на безсмислените фрази и поведения на героите. Смисълът се изразява в карикатурата и гротеската при изграждането на сценичните образи. Актьорските средства са разнообразни и цветни. Забавлението, комедията, насмешката над бездуховността и ограничеността на характерите създават неповторим ритъм наситен със заразителен хумор и предизвикват заразителен смях.