facebook

Събития

photo-2019-10-08-18-28-25_678x410_crop_478b24840a
03.12.2019 13:00
Събития

Среща на студенти от програми по сценични и екранни изкуства с актьора Димитър Маринов

Галерия УниАрт


Организатори:
Департамент „Театър“
PV Management


Водещ:
Димитър Маринов

Модератори:
гл. ас. д-р Ася Иванова 
Павлина Величкова – мениджър на Димитър Маринов за България

Участници:
Студенти и алумни от департаменти „Театър“, „Музика“ и „Кино и телевизия“

Тази година Димитър Маринов стартира Screen Acting Academy - дългосрочен ексклузивен проект за България. Академията има за цел да сподели опита на Димитър Маринов от сцените и екраните в Холивуд и да покаже различното от Американската система на обучение и системата на Бернар Хилър. По време на престоя си в България, актьора ще се срещне със студенти от програма „Театър“, „Музика“ и „Кино и телевизия“. Димитър Маринов смята, че споделянето на опит, практика и обменът на идеи е пътят, по който трябва да се върви в срещите с младите. Студентите ще имат възможност също да споделят идеите, въпросите, страховете и мечтите си.

Освен многобройните си ангажименти като актьор, в момента Димитър Маринов преподава в Актьорското студио на Бернард Хилър –  едно от най-престижните в Холивуд. Това е човекът, който открива Леонардо ди Каприо, Камерън Диас, Костя Ронин и много други.

Димитър Маринов е американски актьор от български произход. През 2019 г. става първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите по време на 91-та церемония, след като филмът „Зелената книга“ печели наградата за най-добър филм.

Първият му учител по актьорско майсторство е Невена Коканова, с която се запознава на пионерски лагер. През 1982 г. го приемат във ВИТИЗ. След опит за бягство от България, той попада в затвора за 2 години, 6 месеца и 10 дни. Въпреки трудностите и перипетиите, успява да завърши, през 1990 г. заминава на турне в САЩ и Канада и не се връща в България. Големият пробив на Димитър Маринов е с филма „Зелената книга“ на режисьора Питър Фарели. В него той играе ролята на челиста Олег. Не го одобряват на първи кастинг, но след като за пет дни се научава да свири на чело, бива одобрен на втория кастинг. В този филм партнира на Виго Мортенсен и Махершала Али. Филмът получава десетки награди, включително наградата Оскар за най-добър филм и „Златен глобус“ за най-добър сценарий.