facebook

Събития

1844651-copy_678x410_crop_478b24840a
04.10.2024 18:00
Добави в Google календар
Събития

Среща-разговор "Съвременната доминиканска литература днес"

зала 310, корпус 1

Организатор:
департамент „Чужди езици и култури“ 

Водещ:
гл. ас. д-р Даниела Александрова

Дискутанти:

Анхела Ернандес Нунес - белетрист

Луис Мартин Гомес - белетрист

Мануел Либре Отеро - белетрист

Хосе Мармол – поет


Участници:
Събитието е насочено към цялата университетска общност, по-специално към студенти и преподаватели от филологическите програми


Събитието е част от културната програма на департамент „Чужди езици и култури“ и е насочено към разширяването и задълбочаването на знанията и интереса на студентите в областта на испаноезичната култура.

За първи път имаме възможност да се срещнем с утвърдени писатели от една малко позната в България държава като Доминиканската република, които ще ни запознаят с творчеството си и с най-новите тенденции в развитието на доминиканската съвременна литература.

На срещата ще бъдат представени двуезични издания на избрани творби на авторите, публикувани за първи път на български език.

Анхела Ернандес Нунес, Луис Мартин Гомес и Мануел Либре Отеро са съвременни доминикански белетристи.

Хосе Мармол е поет и есеист, доктор по философия от Университета на Страната на баските (UPV/EHU). Бил е професор по философия в Папския Католически Университет Майка и Учител (PUCMM), Папската Семинария „Свети Тома Аквински“, Технологичния институт на Санто Доминго (INTEC) и Иберо-американския университет (UNIBE). Носител е на множество литературни награди за поезия. Почетен професор на Факултета по хуманитарни науки на Автономния университет на Санто Домиго през 2013 г. и е доктор хонорис-кауза на Технологичния университет на Сантяго 2017 г. Член е на Академията на езика и Академията на науките на Доминиканската република.