facebook

Събития

5_678x410_crop_478b24840a
25.04.2023 18:00
Събития

Среща с Димитър Димитров – Анимитер и неговите филми

Корпус 3, РТЦ, Киносалон


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“,
програма „Анимационно кино“


Лектор:
Димитър Димитров

 

Модератор:
Велислава Господинова

 

 

Преподавателски екип:
преп. Велислава Господинова, доц. д-р Невелина Попова, д-р Пенчо Кунчев, гл. ас. д-р Севина Иванова, ас. Весела Данчева-Богданова, ас. Иван Богданов, преп. Йоана Атанасова, преп. Стефан Войводов, преп. Мира Янкова

Технически сътрудник:
Йосиф Кокончев


Димитър Димитров - Анимитер е режисьор, художник, аниматор и продуцент. 2003 година завършва с магистърска степен анимационна режисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Доньо Донев. Дълги години работи във филмовата, телевизионната и гейм индустрията, в компании като Gameloft и NOVA Broadcasting Group. Художник е на анимирани декори за театрални представления и пърформанси. Също така, създава специални ефекти за пълнометражни филмови продукции („АГА” 2019), сериали („Островът на сините птици” 2019) и други. Той е съосновател на продуцентска компания Metamorfoza заедно с Нели Гашарова.

 

 

 

Зад гърба си, Димитър има 17 късометражни и среднометражни анимационни филма, които участват в над 450 международни фестивала за анимация, късометражно кино, нови медии и видео арт, сред които ANNECY, FANTOCHE, MONSTRA, KROK, ANIMATEKA и други. Общо, филмите му носят над 50 награди, като тeзи на СБФД, на Световния фестивал на анимационния филм във Варна, награди на Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”, Cinelibri, iPhone Film Festival, номинации за най-добър български късометражен филм от Jameson Sofia Film Fest, както и наградата за най-добра анимация на филмовия фестивал „Hollywood Weekly” 2014 в Лос Анджелис.

 

 

Голяма част от филмите си Димитър рисува използвайки мобилни устройства, което спомага за създаването на отличим за него стил на жива и непрекъснато трансформираща се графична рисунка. Тя се превъплъщава динамично във визуални метафори и асоциации, създавайки деликатна поетична чувствителност и сюрреалистична фантазност. Дългогодишната му работа заедно с писателя Дилян Еленков и композитора Самуел Покро, придава специфична хомогенност на цялостното му творчество, което е подчинено на неразрушимата връзка между картина, текст и звук.

 

 

 

В програмата с филми на Димитър Димитров ще видим:

 

Първа част (около 32мин.) :

 

Артистът (2022) 17 мин.

Война (2022) 6 мин.

Мир (2019) 6 мин.

Карантина (2020) 3 мин.

 

Дискусия с автора ( около 40мин.)

 

Втора част ( около 18мин.) :

 

20 ритника (2016) 6 мин.

Щастие (2018) 6 мин.

Денят на кървавите венци (2014) 6 мин.

 

По време на и след прожекцията, студентите от програма „Анимационно кино“ ще могат да влязат в дискусия с автора и да разберат повече за процесите в неговата работа, за идеите, източниците на вдъхновение и мотивацията, в реализацията на толкова успешни авторски анимационни филми.