facebook

Събития

2177042_678x410_crop_478b24840a
16.11.2023 11:20
Събития

Световен ден на философията

Бъдещето на човека

Корпус 1, зала 207



Организатори:
департаменти „Нова българистика“, „Философия и социология“, „Театър“


Лектори:
проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Ясен Захариев, доц. д-р Ася Иванова



Модератори:
гл. ас. д-р Илвие Конедарева, доц. д-р Христо Гьошев, Християна Стоименова

Участници:
Ученици и учители от 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, преподаватели от департаменти „Нова българистика“, „Философия и социология“ и „Театър“


Събитието е свързано с отбелязването на Световния ден на философията, като поставя акцент върху тазгодишната тема, предложена от ЮНЕСКО – „Бъдещето на човека“. С честването на Деня на световната философия всяка година ЮНЕСКО подчертава непреходната стойност на философията за развитието на човешката мисъл, за всяка култура и за всеки отделен човек. От друга страна, инициативите, които НБУ предвижда, са свързани с поставяне на акцент върху приемствеността на този проблем от средното училище към висшето училище.

 

Проф. Михаил Неделчев е български учен, литературен историк и теоретик, литературен критик, културолог, есеист и публицист. Автор е на книги по проблемите на литературната теория и философия на историята, историята на българската култура и литература, историята на новия български демократически преход.

Доц. Ясен Захариев е български философ и университетски преподавател. Автор на две монографии и множество научни статии и студии по философия, учебници и учебни помагала в системата на средното образование.

Доц. Ася Иванова е преподавател в департамент „Театър“ и директор на Университетски театър НБУ, актриса и режисьор с дългогодишен опит. Носител на наградата на Съюза на артистите в България „Икар 2005” за поддържаща женска роля в „Домът на Бернарда Алба” реж. Елена Панайотова.