facebook

Събития

event_678x410_crop_478b24840a
23.07.2015 18:30
Събития

Светът на древните египтяни

Публична лекция в рамките на на изложбата на музея Лувър „Среща с египетски жрец“

Музей за история на София (бивша Централна минерална баня, пл. Бански 1)

Организатор:
Български институт по Египтология

Лектор:
проф. Сергей Игнатов, д.н.

На 23 юли 2015 г. във връзка с откриването на изложбата на музея Лувър „Среща с египетски жрец“ в София проф. дин Сергей Игнатов, директор на Български институт по Египтология към Нов български университет, ще изнесе лекция на тема „Светът в представите на древните египтяни“.


Входът за лекцията и изложбата ще е безплатен за всички граждани на 23 юли от 18,30 ч. в Музея за история на София (бившата Централна минерална баня, пл. Бански 1). Във временната експозиция са подбрани и могат да бъдат видени 22 археологически находки. Те са обвързани с историята на жреческата институция в древен Египет от около I хил. пр. Хр.

Чрез Български институт по Египтология на Нов български университет България се нарежда сред държавите, които активно участват в световната интелектуална надпревара по изследването на египетската култура. През 2015 г. се навършват 30 години от началото на преподаването и провеждането на научни изследвания в областта на Египтологията в България и 20 години от стартирането на първите програми по Египтология в областта на висшето образование в страната ни. През 1995 г. за първи път са приети студенти по Египтология в програмите на Нов български университет, като днес обучението се извършва в степените бакалавър, магистър и доктор. Нов български университет и Сорбоната, Париж имат съвместна докторска програма по Египтология.

От 2010 г. за първи път българската държава чрез Български институт по Египтология, НБУ започна и работа по археологически разкопки в Египет. Първата българска археологическа мисия в Египет на БИЕ в последните години е и единствената българска археологическа мисия извън границите на България.


Учените от Института работят по разкриването, възстановяването, консервирането и публикуването на гробницата на жреца Пиай (ТТ 263) от епохата на Рамзес II. Гробницата се намира в Шейх абд ел-Гурна на западния бряг на река Нил в гр. Луксор. В този некропол са погребани високопоставени египтяни, живели в древния гр. Тива – столицата на Египет и света в продължение на столетия.


Изложбата „Среща с египетски жрец“ може да бъде видяна в Музея за история на София в периода 23 юли - 13 септември 2015 г.