facebook

Събития

pernik-izlojba_678x410_crop_478b24840a
20.05.2022 16:00
Събития

Съвместна изложба „Образ и слово“

От 20.05.2022 г. до 20.06.2022 г.

Галерия „При кмета“, в сградата на Община „Перник“, гр. Перник


Организатори:
департамент „Дизайн“,
департамент „Изящни изкуства“,
кметство на град Перник


Участници:
доц. Валентин Савчев,
гл. ас. д-р Румен Кожухаров


Съвместната изложба „Образ и слово“ на доц. Валентин Савчев и гл. ас. д-р Румен Кожухаров е посветена на 24 май Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост. В изложбата ще бъдат представени над 15 различни художествени търсения вдъхновени от празника под формата на живописни платна и рисунки на границата на абстрактното изкуство. Изложбата е реализирана по специалната покана на кметството на гр. Перник съвместно с Нов български университет. Събитието представя двама автори и преподаватели в университета и се явява част от кандидат-студентската кампания и проект Майски дни на дизайна в Нов български университет. Откриването ще бъде на 20 май от 16:00, а самата изложба ще може да бъде разгледана до 20 юни 2022 г.

Доц. Валентин Савчев е дългогодишен преподавател в Нов български университет. Работи в областта на малката пластика и декоративно-монументалната скулптура. Има реализирани обекти на паркова пластика, паметни знаци и барелефи.


Гл. ас. д-р Румен Кожухаров е възпитаник на Нов български университет и преподавател от 2015 г. насам. Като докторант и преподавател към деп. „Изящни изкуства“ и деп. „Дизайн“ участва на множество престижни конкурси, форуми и платформи в екип със студенти и основни преподаватели от двата департамента. Творческите и научни търсения на гл. ас. д-р Румен Кожухаров са в широк спектър от различните направления на изобразителното изкуство, но в тесен унисон за постигане на авторски резултати. Част от посоките са свързани с живописта, дигиталната рисунка, дизайна.