facebook

Събития

maraton_678x410_crop_478b24840a
09.12.2016 18:30
Събития

Театрален маратон

В рамките на 9-16 декември, Университетски театър кани всеки, който е изкуствояд на висококачествена и разнообразна кухня

Университетски театър

Организатор:
Университетски театър

Когато душата е по-гладна от тялото, театърът е един от най-добрите начини да се заситим за дълго.
На изисканата трапеза ще вземат участие само подбрани постановки, поднесени и преправени от най-добрите кулинари в департамент „Театър“.

Менюто с ордьoври представя:

09.12. Спектакъл „Йерма“
12.12. Танцов спектакъл „Екселсиор“
13.12. Документален театър „Премълчаното разказано“
15.12. Спектакъл „Вишневи сестри“
16.12. Спектакъл „Троянки“

Възможност да опитате различни вкусове като комедия, драма, танцов спектакъл, документален театър.

Нека дадем начало на коледното пиршество на сетивата, като започнем от засищането на душата.

Билети от касата на Книжарница НБУ, корпус 2

Билет за постановка – 5 лв. (за студенти на НБУ – 3 лв.)

Ако обаче сте ценител на душевната храна „Театрален маратон“ представя „БИЛЕТ ЗА ИЗКУСТВОГЛАДНИ“ за всички представления в менюто на цена 12 лв.

Очакваме ви!

 


• „Йерма“

Превод: Лъчезар Мишев

Постановка: Николай Младенов

Хореография: Петя Попова

Сценография и костюми: Георги Батилов

Видео: Смилен Савов

Музика: Георги Арноудов

Аудио обработка: Боян Христов

Хореография: гл. ас. д-р Татяна Соколова

Участват: Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов

Сюжетът на представлението ни отвежда в онези години на миналия век, когато родителите все още имат последната дума, за кого да се венчаят децата им. Йерма, омъжена по волята на баща си, приема покорно бремето да прекара живота си с мъж, когото не обича, в името на това детето ѝ да осъществи нейните копнежи и неизживяни дни. Липсата на споделена любов с мъжа й и невъзможността да има дългоочакваната рожба предизвикват Йерма да се изправи пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия. Йерма, разкъсвана от противоречия, се озовава в жестока битка срещу живите човешки трепети. Героите разголват човешката си същност както чрез преодоляване на външните прегради на консервативното общество, така и чрез преживяването на остри вътрешни конфликти.

Желанието за постигане на абсолютното лично щастие и житейска реализация, въпреки канона на обществото, е основната линия на конфликта в спектакъла.

Спектакълът е смесица между живо актьорско присъствие и видео образи, провокирани от сюрреалистичната естетика от началото на миналия век.


• „Екселсиор“

Постановка и хореография: гл. ас. д-р Татяна Соколова и гл. ас. д-р Анна Пампулова

Костюми и сценична среда: Яна Дворецка

Музика: музикални колажи

Участват студенти и дипломанти от департамент „Театър“ на НБУ , специалност „Танцов театър“ и „Актьорско майсторство“.

Различното значение на понятието екселсиор (все по-нагоре) откъм философия, фонетика и чиста конкретика са послужили на хореографите като драматургична основа за създаване на своя индивидуална абстрактна история, изразена със средствата на движение, танц, визуални ефекти, актьорско майсторство, текст и сценична среда. Това, което пресича точките на постановчиците, е идеята, която може да провокира сетивата ни за „да отворим очи, да търсим зрънцето светлина ,положителност във времето, в което сме, и с това да градим нашата вътрешност. Да започнем от себе си! Дали вечната идея за търсене не застава срещу хармонията? ...“

„Истината е, че много рядко осъзнаваме, че сме тук и сега, винаги сме в бъдещето и често в миналото. А душата иска да затворим врата и да сме в този момент с вътрешния аз“.


• „Премълчаното разказано“

Режисьор: доц. Възкресия Вихърова

Асистент: доц. д-р Десислава Бошнакова

Участват: Диана Спасова, Добриела Попова, Росица Гавренова, Яна Грозданова

Документалният театър, подобно на документалното кино, работи с реалния живот и случките от него. Историите на три реални жени, които разказват премълчаното в интервюта по актуалната тема за „НЕнасилието“ върху жената, оживяват на сцената. Трите интервюирани жени - прототипи са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. Обединява ги премълчаното и възможността то да бъде разказано.

В спектакъла се използва и вербатим техника, коeто означава, че както по време на репетициите, така и по време на самото представление актьорите чуват от слушалки в реално време документалните записите и ги възпроизвеждат на сцена. Понякога актьорът чува за пръв път определен текст по време на представлението, при което не е в състояние да скрие или овладее своето първо впечатление и усещане. Спектакълът може да бъде определен и като своеобразно „Reality“. Очакванията и изискванията към него са много по-сходни с тези към журналистиката – да се стреми към достоверност и актуалност.


• Спектакъл „Вишневи сестри“

Постановка и режисура: доц. Възкресия Вихърова

Режисура: гл. ас. д-р Ася Иванова

Музика: доц. д-р Георги Арнаудов

Сценография: доц. арх. Зарко Узунов

Костюмография: доц. Елена Иванова

Един спектакъл за това как: разбиране / не разбираме Чехов; играем / играем с Чеховите пиеси; чувстваме / преживяваме / превъплъщаваме / интерпретираме / коментираме / ритуализираме / митологизираме Чеховите персонажи… и всичко това в един „типичен Чеховски интериор – няколко стола, пейка и масичка със самовар“.

Постановката на спектакъла е на известния режисьор и преподавател доц. Възкресия Вихърова. През 2003-а година доц. Вихърова създава „Вишневи сестри“ на сцената на Сатиричен театър, като участие в спектакъла взимат известните актьори Юлияна Сайска, Красимир Радков, Николай Мутафчиев, Данаил Обретенов, Владислав Петров – Кули и др. В сегашното представяне на спектакъла главните роли са поверени на студенти от бакалавърска програма „Театър“, НБУ.

В режисурата на новия спектакъл се включва и гл. ас. д-р Ася Иванова, която е и една от главните актриси в първото представяне на „Вишневи сестри“. Публиката на Университетски театър познава съвместната работа на Ася Иванова и Възкресия Вихърова от спектаклите „Бит“ и „Ковачи“, получили признанието на множество фестивали и театралната критика.


• Спектакъл „Троянки“

Режисьор: проф. д-р Ева Волицер

Пластика: Иван Недялков

Художник: Яна Дворецка

Хореография: гл. ас. д-р Татяна Соколова

Участват: Силвестър Инджелиев, Габриела Гавраилова, Соня Хоанг, Воймира Дичева, Румяна Великова, Деля Харалампиева, Александрина Янкова, Йорданка Петрова, Койя Чехларова, Виктор Андреев, Виторио Йорданов, Снежанка Асенова

Епическата трагедия на Еврипид „Троянки“ е връх в творчеството на великия драматург. И днес пиесата звучи съвременно и поразява с поетиката, силата и яркостта на характерите, мащаба на конфликтите.

Представлението е предизвикателство за младите актьори, свързано с умението и способността им да работят с класически текст, емоционално наситен и същевременно високо поетичен. Спектакълът съчетава поетическа реч, пластика, вокални изпълнения, хорова реч, танци. Постановката е емоционална и силно въздействаща.

 

www.theatre.nbu.bg
www.facebook.com/University.Theater.NBU/