facebook

Събития

gilgamesh_678x410_crop_478b24840a
05.06.2018 18:00
Събития

Театрален спектакъл „Гилгамеш“

В рамките на Международен театрален фестивал „Варненско лято“

Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Организатори:
Нов български университет
Университетски театър
Сдружение „Театър Студио-Персона“

Постановка и сценарий: Елена Панайотова

Музика: Асен Аврамов

Костюми: Юлияна Войкова-Найман

Хореография: Росен Михайлов

Асистент режисьор: Красимира Дуковска

Участват:
Антоанета Петрова, Ася Иванова, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, Росица Гевренова и студентите дипломанти по актьорско майсторство: Десислава Вулева, Илияна Крушева, Красимира Дуковска, Кристина Нацева, Стефани Алдимирова, Кристиян Гочев, Никола Братунов и Тодор Атанасов

Спектакълът „Гилгамеш“ е вдъхновен от едноименния шумеро-акадски епос, който се счита за най-древното предание в човешката история. Епосът тълкува екзистенциалната тема за постигане на безсмъртие и освобождаване на живота от предопределеност. Спектакълът разказва за вечните теми: любов; приятелство; дълг и смърт, като предлага един неочакван театрален език между приказката и философската притча. Той обединява студенти и преподаватели в Театралния департамент на Нов български университет.

Със субтитри на английски език.

Цени на билети: 8 лв.

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е Фондация „Via Fest“ в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър. Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др. Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия „Графит“ и др. Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Постепенно фестивалната програма се структурира около четири основни модула: основна програма – българска селекция; основна програма – международна селекция; театрален шоукейс (организиран съвместно с „Арт Офис” – витрина от иновативни и мобилни български продукции, насочена не само към публиката, но и към специално поканените селекционери и програматори на международни фестивали и организации) и съпътстваща програма. Този мозаечен принцип на изграждане отговаря на стремежа да се създаде пространство за диалог, в което се срещат различни видове театър, творци от различни части на света и разнородни публики.

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ е най-мащабното международно театрално събитие в България. Носител е на лейбъла „Европейски фестивал“ – европейски сертификат за качество, част от платформата „Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла „забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата.