facebook

Събития

poetichni-tela_678x410_crop_478b24840a
14.06.2021 13:00
Събития

Театрален спектакъл „Поетични тела”

Университетски театър НБУ


Организатори:
департамент „Театър“,
Университетски театър


Поетични тела е програмна линия, част от ICC / Imaginative Choreographic Center /Въображаем Хореографски Център, която предлага различни формати за подкрепа на артистични процеси в областта на хореографията и танца като артистични резиденции, хореографски ателиета и контексти за творчество.

В този контекст са поканени хореографите Жана Пенчева и Александър Георгиев, които да проведат 2 хореографски изследвания и ателиета около своите нови авторски продукции.

Dance baby, dance - ситуация с Жана Пенчева в НБУ, (14.06.21-18-06.21), в което са поканени да се включат студенти от НБУ, които имат интерес и се обучават в изпълнителски изкуства, танц, хореография, театър, музика. В 5-дневен процес, тя, заедно с участниците ще се впуснат в изследване и практикуване около артистичното предложение.

Резултатите от тази хореографска структура ще бъдат представени на 18-ти юни на сцената на Университетски театър НБУ, от 17 ч.

График на творческия процес 14 -18.06.21 г.:

- 14.06.21 г. - 13:00 - 18:00 часа - 05 зала, корпус 2;

- 15.06.21 г. - 10:00 - 13:00 часа - Университетски театър НБУ;

- 16.06.21 г. - 10:00 - 13:00 ч. и 13:00 -14:30 ч. - Университетски театър НБУ 

- 17.06.21 г. - 10:00 - 13:00 ч. - Университетски театър НБУ;

- 18.06.21 г. - 10:00 - 18:00 ч. - Университетски театър НБУ;

!!! Желателно е от студентите, които могат да се включат да присъстват в максимално според посочения график.

Публично представяне на сцената на Университетски театър в НБУ на 18. 06. 21 г. от 17:00 ч.

Телефон за контакти: +359 895 773534

 

Ситуация с Александар Георгиев в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, (16-20.06.21 г. от 11:00 до 16:00 ч.), в което са поканени да се включат студенти от НБУ, които имат интерес и се обучават в изпълнителски изкуства, танц, хореография, театър, музика. В 5-дневен процес, той заедно с участниците ще се впуснат в изследване и практикуване около артистичното предложение.

Резултатите от тази хореографска структура ще бъдат представени на 20-ти юни на сцената на ДНК, от 16:00 ч.

За график и повече информация за тази ситуация, вижте в следното събитие.

Или на мейл за въпроси: hello@imaginativecc.org

Повече за Dance baby, dance - ситуация с Жана Пенчева.

Dance baby, dance продължава да изследва хореографския концерт, предложен за първи път в произведението на Жана Пенчева, Six Love Songs. Споменът за един възможен танц, неговото възраждане и съпричастност към неговата радост е в основата на това предложение.

В тази „ситуация“ кинетичните тела ще преминат през разнообразна гама от възможни естетики, техники, механизми и танци, взаимодействайки със съвременната електронна и поп музика, нейните механизми и предложения. Музиката ще се използва като двигател за тялото, което иска да бъде видяно и съпреживяно, и танца, който иска да се танцува в различни атмосфери на флирт, мистерия, прозрачност, нелогичност, раздразнителност и други чувствителни пространства.

Dance baby, dance предизвиква движението, телата и музиката да съществуват заедно, като същевременно изгражда нови връзки от една страна между тях, а от друга с публиката. Това е концерт за тела, овластени от движение. Хореография на скритите места. Телесни афери, търсещи дефиниция. Реципрочната им сянка също.

Програмата е насочена за студенти от НБУ, които да участват в този творчески процес, в който ще се присъединят и професионални артисти-изследователи и нови хореографи.

Жана Пенчева е завършила бакалавър в специалност „Танцов театър“ и магистратура в специалност „Хореография за съвременен танц“ към НБУ. Заедно с Анна Пампулова и департамент „Театър“ те създават това партньорство между НБУ и Въображаемия хореографски център, за да подпомогнат развитието на студентите, които се обучават в специалностите за танц и театър към университета и увеличат достъпа им до разнообразни събития от сферата на съвременния танц и хореография.

Жана Пенчева е танцов изпълнител и хореограф от България. След обучението си в НБУ, София, тя продължи чрез поредица от семинари по танцови практики и програми като Nomad dance Academy и DanceWeb. От 2010 г. тя работи активно в областта на съвременния танц и хореография, сътрудничи в различни артистични проекти като танцьор и хореограф, но също така започва да преподава в образователни структури - НУТИ и НБУ, София, танцово студио „Дюн и Хамалогика“, Бургас. Тя е съосновател на организациите „Гараж Колектив“ и Хамалогика, Бургас.

През 2018 г. заедно с Александър Георгиев и Дарио Дамас създават международния артистичен екип STEAM ROOM, с който от 2020 г. инициират дългосрочния международен проект ICC / Imaginative Choreographic Center/ Въобраажем Хореографски Център.

През последните години тя е заета най-вече с колективни хореографски сценични произведения и свои собствени авторски творби. В момента Жана е в творчески процес върху няколко нови хореографски творби, чиито премиери ще бъдат представени през 2021 г. Току що се проведе премиерата на dragON aka PHOENIX, втората част на трилогията dragON.

В допълнение към творчеството си като част от ICC, тя участва в организирането на програми и събития, които имат за цел да стимулират и подхранват сцената на съвременния танц, хореография и пърформанс в няколко страни.

-------------------------------------------

Проектът „Поетични тела“ е реализиран с финансовата подкрепа на НФК към Министерство на културата.