facebook

Събития

333272110-1154884018557055-7309729820342033956-n_678x410_crop_478b24840a
30.03.2023 19:30
Събития

Театрална постановка „Земя на копнежи“

Театър „Сълза и смях”, камерна сцена „Славянска беседа”


Организатори:

Екип от студенти и алумни на НБУ, с подкрепата на Франкофонски център за академични постижения и Лаборатория за практики на устойчиво развитие в НБУ


Участници:
Лъчезара Василева, режисьор, студент в департамент Театър”,
Ния Балчева, актриса, студент в департаменти „Театър” и „Музика”,
Елица Стефанова, алумни на НБУ, сценограф и оператор,
Димитра Канева, драматург и актриса,
Александър Георгиев Притуп и Никол Василева, актьори,
Мирослав Моравски, авторска музика,
Яна Канева, костюмография,
Джасмин Лозанова, графичен дизайн



Театралната постановка „Земя на копнежи“, по едноименната пиеса на Димитра Канева,  изследва връзката на човека с дома му, усещането за принадлежност и общност, емоциите пред лицето на загубата.

Трима младежи се сблъскват с разрухата, а самоутвърждаването им като личности минава през борбата за запазване на земята им и всичко, което тя символизира. Как да не се предадат на отчаянието? Постановката прави психологически анализ на принудителното изселване и загубата на дома.

„Това е приказка за планина-пазител, за дълбок, зелен лес, и за море, което удавя старите хоризонти и ражда нови.“

Пиесата е вдъхновена от природата в Уелс и в България.

Постановката подкрепя кампанията за получаване на справедливи обезщетения при изселването на села в Старозагорско, заради продължаващия въгледобив.

Осъществява се с подкрепата на Франкофонски център за академични постижения и Лаборатория за устойчиво развитие в НБУ, както и на екологично сдружение „За Земята“ и Сдружение „Щастливеца“.

Лъчезара Василева, режисьор на „Земя на копнежи”, е завършила актьорско майсторство през 2020 г. в НБУ, а в момента изучава магистратура „Режисура и управление“ в Нов Български университет.  Участвала е в „Пиеса за нас“, с режисьор Ани Васева, по текстове на Боян Манчев

Димитра Канева е завършила актьорско майсторство и театрално изкуство през 2021 г. в Университета на Южен Уелс, Кардиф.  Автор е на идеята и на значителна част от драматургията на „Земя на копнежи".

Ния Балчева е студент по актьорско майсторство в департаменти „Театър” и в департамент „Музика” – майнър програма.

Eлица Стефанова е завършила НБУ, със специалности „Кино и телевизия“ и „Сценография”. Оператор на документалния филм  „От София до Рим и обратно”, проект на режисьора Красимира Дуковска. Автор на сценографията на представлението „Самодива“ (реж. Краси Дуковска и продуцент: Вилма Карталска), асистент-оператор на филма „Танго в тунела”.

Мирослав Моравски е автор и изпълнител в множество рок-групи и музикални проекти като Пропаганда, ЖилМор Секстет, Невидено и Кът. Композирал е музика за филми, пиеси, музикални постановки, както и за подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“. Автор на спектакъла „Да опазиш Сребра невяста“, дебютирал през лятото на 2022 г. на сцената на Античния театър в Пловдив.