facebook

Събития

bernarda_678x410_crop_478b24840a
24.06.2020 19:00
Събития

„Театрална совалка 2020“ - online представя: „Домът на Бернарда Алба“

Youtube: New Bulgarian University
Facebook: Университетски театър НБУ

Организатори:
Университетски театър
департамент „Театър“

Водещ на „Театрална Совалка 2020“– online:
Мартина Апостолова 

Постановка:
доц. Възкресия Вихърова

Сценография и костюми:
доц. Зарко Узунов

Музикално оформление:
спектакълът използва авторската музика на Асен Аврамов използвана по време на спектакъла игран в Народен театър „Иван Вазов“

С изключителното участие на почетния професор на НБУ Цветана Манева в ролята на Бернарда Алба.

В ролите:
гл. ас д-р Антоанета Петрова и студенти от програма „Театър“

Спектакълът е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народения театър „Иван Вазов" сезон 2005 и по същия текст. „Домът на Бернарда Алба” е под режисурата на Възкресия Вихърова и се реазилизира съвместно с Цветана Манева. Благодарение на спектакъла ставаме свидетели за смелостта и жеста на една емблематична актриса, която подава ръка на млади и стартиращи в кариерата си дипломанти по Актьорско майсторство. По този начин Цветана Манева повежда младите актьори в равностойна сценична битка-с нея, с текста, с пространството и публиката. Този уникален начин за учене на театър дължим на почетния професор на Нов български университет - Цветана Манева.

Като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър Иван Вазов той остава изцяло верен на основната концепция - преместване на времето на събитията в драматургичния текст в контекста на 60-те години на 20-ти век. Целта на този похват е да изправи цялата житейска философия на "Sweet 60-ies" срещу зашеметяващата мощ на испанската традиция за задължителен 8-годишен траур след загубата на близък в семейството. Именно в тази битка се съдържа виталността на сценичното действие и механизмите за прегрупиране на действащите лица в различни конфигурации и създаването на чести трагикомични ситуации.

Изказваме специална благодарност на композитора Асен Аврамов и на ръководството на Народен театър „Иван Вазов“.

По време на излъчването ще се проведе онлайн с дискусия с част от актьорите в спектакъла.

По време на всеки наш #театрален #полет всеки зрител ще може да зададе своите въпроси онлайн към модераторите на „Театрална совалка 2020“ – online като изпишете #sovalka в платформата www.sli.do

Ще допуснеш ли да пропуснеш станция „Твоят дом“?

Ето какво споделя с нас за спектакъла проф. Цветана Манева:

След преустановяването живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба“ на камерна сцена на Народен театър в мен остана желанието за продължаването му. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето, бяха в основата на мотивите ми да продължа работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да продължим живота на спектакъла, създавайки негови варианти със студенти IV курс в програма „Театър“ на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова - режисьор на спектакъла, вече и на педагогическото равнище. Сега представяме на вниманието на публиката нашето „трето издание“. 

 

Ето какво допълва към това доц. Възкресия Вихърова:

Именно тази съвместна работа на преподаватели и студенти в изграждането на спектакъл се превърна в своеобразен патент на педагогическата практика по театър в НБУ. Студентите получават уникалната възможност да развиват учебния си процес в непосредствената реална практика с емблематични фигури на българската театрална сцена. Този вид работа за мен крие голяма доза предизвикателство във факта, че често режисьорът трябва да отстъпи и даде предимство на педагога. Така се получава процес изцяло обърнат към студента и подчинен на идеята за неговото представяне на театралния пазар.