Събития

rumunci_678x410_crop_478b24840a
22.07.2020 17:30
Събития

„Театрална совалка 2020“ - online представя: спектакъла „Двамата бедни румънци говорещи полски“ по пиесата на Дорота Масловска

Youtube: New Bulgarian University
Facebook: Университетски театър НБУ

Организатори:
Университетски театър
департамент „Театър“

Водещ на „Театрална Совалка 2020“– online:
Мартина Апостолова 

Режисьор:
Десислава Шпатова

Ръководител на проекта:
доц. Снежина Петрова

 

Сценографи и костюми:
Николета Алексиева

 

Участват студенти на програма „Театър“ в НБУ:
Емануил Костадинов, Мартина Апостолова, Диана Спасова, Велислав Павлов, Симеон Гълъбов, Катерина Златарова, Митко Якимов и Росица Караджова

 

Ще допуснеш ли да пропуснеш станция „Твоят дом”?

По време на онлайн излъчването ще се осъществи дискусия с част от екипа на „Двамата бедни румънци говорещи полски. По време на всеки наш #театрален #полет всеки зрител ще може да зададе своите въпроси онлайн към модераторите на „Театрална совалка 2020“ – online като изпишете #sovalka в платформата www.sli.do

 

Трейлър

Радикалните театрални текстове предизвикват радикални режисьорски ходове и активна гражданска позиция. Именно такива са текстовете на Масловска и това е причината да ги смятаме за важни и необходими за развитието на съвременния театър, както и за своето собствено развитие и това, на целия творчески екип.

Спектакълът е част от независимия проект „ГОВОРИ“, който изгради мостове между организации, между театър и публики, между текст и реалност, между градска среда и гражданин, очерта възможните перспективи на театъра извън сцената, чрез съпътстващи образователни и социални дейности.

Проектът е изграден от художествена част – театрален спектакъл „Двама бедни румънци говорещи полски“ на Дорота Масловска и образователна част – серия от съпътстващи семинари със социален фокус: „Говори Масловска“, „Говори улицата“ и „Говори Митко“. В екипа са включени широк спектър професионалисти и студенти, дебютанти.

Силен акцент в проекта „ГОВОРИ“ е участието на НЕГОВОРЯЩИ актьори. Можем ли да говорим за важните неща, за изтиканите в периферията теми и да не произвеждане едни и същи клишета. Чрез езика на театъра социалното има шанса да се изрази по уникален начин.

Пиесата на Масловска „Двамата бедни румънци говорещи полски” е постмодерен драматургичен текст за антиутопичното осъзнаване на съвременния свят. Това е първата пиеса на забележителната полска авторка, която е написана през 2006 г.

„Двама бедни румънци говорещи полски“ описва опитът на двама наркоманизирани младежи да се завърнат в града, в нормалния живот, в семейството, след като са се загубили, играейки играта на фиктивни самоличности – купон с маски под девиз: „боклук, смрад и болести“, акция под надслов: Румъния! Аз съм румънец! Пътуването им се превръща в материализация на вътрешния им разпад. Пътувайки, те се срещат с все по-демонизирани образи от реалността – шизофренен клошар, маргинализирана барманка, алкохолизирана съпруга, апатичен полицай.