facebook

Събития

dsc0117-copy_678x410_crop_478b24840a
12.11.2015 14:40
Събития

Теренната фолклористика в наши дни

Семинар

Корпус 1, зала 506

Организатор:
департамент „Музика“

Водещ:
гл. ас.д-р Маргарита Кръстева


Какво представлява теренната фолклористика и как се развива тя в наши дни? Какви са основните етапи при провеждането на теренно проучване? Как се прави то? Това са част от въпросите, чийто отговори ще намерим в предстоящия семинар. Той има за цел да запознае студентите с един от основните етапи на научно изследователската работа, а именно събирането на данни от източници за характеристиката на местния фолклор – обичаи, говори, нрави, музика, танц и т.н.

Този процес на събиране на данни в своята основа се разделя на два етапа – първият е събирането на материалите на терен (в конкретното селище) и втори – тяхното дешифриране и обработка.
По време на семинара студентите ще имат възможността да се запознаят с основните методи на работа при теренното проучване, особеностите при съставянето на въпросници, как се прави интервю. Ще направим кратко представяне на региона, който ще посетим – с. Лещница, Сандански.

Този семинар е първият етап от проекта „Теренно изследване и пътуващ семинар със студенти до с. Лещница, Сандански“, който се осъществява с подкрепата на Бакалавърски факултет.