facebook

Събития

poster-za-designlab-1920x1000_678x410_crop_478b24840a
23.05.2020 12:00
Събития

Типографска изложба „Дизайн по време на пандемия“

Online: designlab.nbu.bg

 

Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“


Куратор:
гл. ас. д-р Захарина Петрова-Проданова


Модератори:
доц. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Илия Кожухаров, гл. ас. д-р Чавдар Гюзелев,
гл. ас. д-р Стоян Манчоров, ас. Мария Койчева и преп. Мартин Стойчев


Участници:
студенти от БП „Графичен дизайн“ и МП „Графичен дизайн за уеб и печат“,


Независимо от темата, поводът за изложбата и тази година е Празникът на славянската писменост и на българската просвета и култура – 24 май, като за първи път изложбата се провежда в дигитална среда на сайта на Лабораторията по графичен дизайн в НБУ.


В експозицията са включени композиции на студенти от БП „Графичен дизайн“ и МП „Графичен дизайн за уеб и печат“, посещаващи курсовете „Шрифт и калиграфия в графичния дизайн“ част II и „Изграждане на шрифт за уеб и печат“ през учебната 2019/2020 година с преподавател гл. ас. д-р Захарина Петрова-Проданова.


В творбите си студентите изразяват предимно своите емоции, вдъхновени от темата за световната пандемия, причинена от коронавируса. Използвани са както различни съвременни шрифтове, така и интерпретации на изучаваните в курсовете старобългарска кирилица и глаголица.


Всички работи са уникални не само защото са авторски произведения на изкуството, но и защото са създадени във време на карантина, в условия на социална изолация и на електронно и дистанционно обучение.