facebook

Събития

newwave1_678x410_crop_478b24840a
20.01.2016 19:00
Събития

Трето издание на Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“ 2016

Кино „Одеон“, бул.„Патриарх Евтимий“ 1

Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“


Третото издание на Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“, организиран от Нов български университет, ще се проведе в периода 20 - 23 януари 2016 г. в кино „Одеон“ в гр. София.

Откриващата церемония ще започне в сряда, 20 януари 2016 г. от 19:00 ч. в кино „Одеон“.

Студентите, организиращи фестивала, са решили да отдадат почит на своя преподавател Иван Георгиев – Гец, когото загубихме това лято. Фестивалът ще започне с прожекция на неговия последен документален филм „Усмивките на българските кинокомедии“ (2015).

По традиция ще бъде показан и филмът, удостоен с награда на публиката от миналата година – „Мимикрия“ на реж. Бояна Топчийска.

Международният студентски фестивал се провежда за трета година и отчита динамично развитие. За първото издание са получени 180 филма от 11 държави. В селекцията влязоха 54 от 7 държави. За второто издание са получени 1600 филма от 91 държави, а в селекцията влязоха 58 от 12 държави. За тазгодишното, трето, издание са получени 3800 филма от 119 държави. В селекцията влязоха 61 филма от 18 държави.

Основна цел на фестивала е да представи студентите от Нов български университет, изучаващи филмово и телевизионно изкуство, пред техните колеги от региона. Фестивалът има също за цел да развива и популяризира студентското късометражно кино, както и да подкрепя и насърчава младите творци по време на тяхното образование и след него. Чрез този проект департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на НБУ се стреми да създаде трайни партньорства и добри условия за бъдещи професионални контакти между студентите, изучаващи киноспециалности във висши училища на Балканския полуостров и в региона на Черно море. Фестивалът „НОВА ВЪЛНА“ дава възможност на студентите да сравнят своето практическо развитие с това на колеги от съседни държави.


ЖУРИТО ПРЕЗ 2016


Председател на журито е проф. д-р Христо Тодоров. Решенията накъде ще отпътуват филмовите награди ще взимат още проф. д-р Ивайло Христов, Адела Пеева, Лилия Маравиля и Христо Бакалов. Вече за втора година специално участие в журито ще вземе проф. Боян Биолчев.

Проф. д-р Христо Тодоров е български философ, културолог, преводач на философски текстове и университетски преподавател. Има специализации в Тюбинген, Германия и Бохум, Германия. Проф. Тодоров е автор на повече от 90 научни публикации.

Проф. д-р Ивайло Христов е български театрален и кино актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ. Той е един от основателите на театралната награда „Аскеер“. Миналата година филмът „Каръци“, чийто режисьор и сценарист е проф. Христов, получи „Златна роза“ за най-добър пълнометражен филм и голямата награда „Златен Свети Георги“ в Москва.

Адела Пеева е български режисьор на документални филми. Завършва кинорежисура в Академията за театър, кино, радио и телевизия в Белград. Нейните филми „Чия е тази песен“ и „Развод по албански“ са и до днес единствените български филми, удостоени с номинация от Европейската филмова академия (EFA) за най – добър европейски филм.

Лилия Маравиля е българска театрална и кино актриса. Участва в постановки на Младежкия театър, НДТ „Сълза и смях“, Театър „Българска армия“, ДСТ „Ал. Константинов“, както и в някои от най-популярните български сериали и филми.

Христо Бакалов е многократно награждаван оператор, чиято работа се отличава с деликатност и поетичен изказ. Той работи по различни проекти в цял свят, предимно в пълнометражни игрални филми. Г-н Бакалов е удостояван няколко пъти с награди за най-добро операторско майсторство за неговите артистично-визуални решения в областта на операторството, включително “Artistic Excellence in Cinematography Award“ на CTFF 2008.

Проф. Боян Биолчев е български философ, писател и сценарист . В периода 1999 – 2007 г. е бил ректор на Софийския университет. От 1965 г. Боян Биолчев е автор на над 200 научни публикации: монографии, студии, статии, предговори, научни съобщения. Автор е на около 20 белетристични книги, сценарист на 6 игрални и 2 документални филма.

Повече информация може да намерите на страницата на NEW WAVE.