facebook

Събития

l-angelov-1200x800_678x410_crop_478b24840a
15.07.2022 09:00
Събития

Тринадесети клавирен майсторски клас на проф. Людмил Ангелов „Големите пианисти-композитори“

15-26.07.2022 г.

Корпус 1, Зали 501, 503 и 506


Организатори:
ФДЕНО,
департамент „Музика“

Водещ:
Почетен професор Людмил Ангелов


Участници:
ученици и студенти, специалност пиано от България и чужбина


Срок за записване: 11.07.2022

Прослушване: 15.07.2022 г., Нов български университет, зала 506, корпус 1

Провеждане:  16-25.07.2022, Нов български университет

Заключителен концерт на участниците в майсторския клас: 26.07.2022 г., Камерна зала „България“

Такси:

Прослушване: 50 лв. (25 EUR)

Активни участници: 300 лв. (150 EUR)

Ученици: 150 лв. (75 EUR)

Посетители: (вход) 5 лв (3 EUR)

 

Банкова сметка:

ОББ Клон Света София

ул. „Света София“ № 7A

IВАN: ВG44UВВS78271010551907

ВIС: UBBSBGSF

За информация: +359 2/8110472, e-mail: mstoyanov@nbu.bg


Регламент:

 

Право на участие в майсторския клас на Людмил Ангелов имат изпълнители от 14 до 30 – годишна възраст с музикално образование или особени творчески постижения.

За конкурсното прослушване кандидатите подготвят по свой избор: един виртуозен етюд и една пиеса от известен пианист-композитор с максимална продължителност до 10 минути.

Допуснатите кандидати трябва да имат подготвено едно или повече произведения, различни от тези, изпълнени на прослушването. Избраният репертоар трябва да бъде съобразен с темата на майсторския клас.

След прослушването за работа в майсторския клас се класират до 15 кандидати.

Най-добрите участници в майсторския клас ще се представят на Галаконцерта.

Определени участници, показали изключително майсторство по време на майсторския клас, ще получат възможността да участват в концерти в Испания, Полша и България.

Завършилите участници получават диплом от Нов български университет.

 

 

Записването на кандидатите продължава до 11.07.2021 г. и се извършва онлайн.

 

 

 

Стипендии/Награди:

  • Концерт със симфоничен оркестър през следващия музикален сезон.
  • Стипендия за обучение в курс в НБУ при проф. Ангелов.
  • Участие в концерт в рамките на един от следните български фестивали: „Пиано Екстраваганца“ или „Софийски музикални седмици“.
  • Участие в концерт в City Mark Art Center, Sofia

 

Людмил Ангелов

 

Роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската Филхармония, „Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център” в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, „Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с „Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г.

През 2011 година Академичният съвет на Нов български университет присъди престижното звание „почетен професор“ на маестро Людмил Ангелов за неговите заслуги към българската музикална култура и популяризирането й в Европа и по света.

През 2010 година проф. Людмил Ангелов провежда своя първи майсторски клас в НБУ. През годините партньори на майсторския клас са Музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“, TV 1, Национален дворец на културата, Софийска филхармония, Фестивал „Пиано Екстраваганца“, Фестивал „Варненско лято“ и други. От учебната 2011-2012 година проф.Ангелов води редовни курсове по пиано, камерна музика и интерпретация в НБУ, департамент „Музика“.