facebook

Събития

dsc0128_678x410_crop_478b24840a
30.11.2017 17:30
Събития

Тържествена церемония по случай встъпване в академична длъжност „Почетен професор на НБУ“ на проф. Анри Кулев

Корпус 1, Аула

Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“

Публична академична лекция:
проф. Анри Кулев

Водещ:
проф. Людмил Христов

Участници:
преподаватели, студенти от НБУ, гости

Световноизвестният режисьор-аниматор проф. Анри Кулев няма нужда да бъде представян в НБУ – той е в университета от самото му начало, създава програма „Анимационно кино“ и през този четвърт век е безспорният стожер на тази програма. Присъствието му в съвременния духовен живот на България, а и на света, носи ренесансов мащаб и размах.

С огромния си талант и невероятната си работоспособност Анри Кулев създава своите светове навсякъде – в анимацията и живописта, в графиката и карикатурата, в киното и театъра и не на последно място – в преподаването и общуването с младите.

Носител е на всички престижни национални кинонагради – Златна роза, Златен ритон, Златна ракла, Златен клас и още много международни награди. Бил е член на жури на много международни фестивали.

Преподавателската работа в Нов български университет заема особено същностно място в пътя на Анри Кулев. Посветено и предано, при цялата си огромна натовареност, той преподава анимационна режисура на студентите по анимация, вгражда трайно своя опит и чувствителност в техните работи. Винаги толерантен и отворен за всякакви естетически търсения и експерименти, любим преподавател и безспорен авторитет за всички студенти и колеги. Незаменимо е и неговото присъствие в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, както и в целия университет: той е едно от лицата, които могат винаги достойно да представят Нов български университет навсякъде – и у нас, и по света.