facebook

Събития

pokana-alexander-fol_678x410_crop_478b24840a
09.10.2018 16:00
Събития

Тържественото откриване на „Пътешественик във времето“ – юбилейна изложба, посветена на 85 години от рождението на проф. Александър Фол, д.н.

09 – 31.10.2018 г.

Корпус 1, етаж 4 – коридорно пространство

Организатори:
департамент „Средиземноморски и Източни изследвания“
Университетски архив към Център за книгата, НБУ
Центърът по тракология „Проф. Александър Фол“ към Института за балканистика към БАН

Водещ на откриването:
доц. д-р Майя Василева

Участници:
проф. Валерия Фол, д.н., проф. Ваня Лозанова, д.н., д-р Александра Трифонова

В 15 постера са проследени животът и делото на проф. Александър Фол, д.н. Изложбата „Пътешественик във времето“ предлага един задъхан и кратък разказ за изпълнен с големи начинания и идеи живот, повечето от които са намерили и намират и днес успешна реализация. Представени са най-забележителните моменти от живота, както и неизчерпаемото множество аспекти на дейността на учения, общественика, учителя, твореца и визионера Александър Фол.

Изложбата представя и редица непоказвани досега документи, илюстриращи активната международна кореспонденция на проф. Фол с водещи фигури на световната наука за древността, на културата, общественици и политици; осветлява образа му посредством задушевното му приятелство с видни български интелектуалци и учени като Петър Увалиев, проф. Богдан Богданов, Георги Китов, проф. Иван Маразов и др.; щрихира ореола му на харизматичен преподавател в Историческия факултет и специалност „Културология“ във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в Нов български университет, на който е почетен професор.

Съпътстващо събитие е изложбата „Миналото бъдеще на проф. Александър Фол“ в Библиотеката на НБУ.

Библиотека, 1 етаж, 1-31 октомври 2018 г.

Изложбата от книги и статии има за цел да представи присъствието на историка, филолога и политика проф. Александър Фол, д.н.

Съставен е библиографски указател на книги на проф. Александър Фол, д.н. в Библиотеката на НБУ