facebook

Събития

hinkov2_678x410_crop_478b24840a hinkov1_678x410_crop_478b24840a
15.10.2015 09:00
Събития

Участие на д-р Димитър Хинков в Есенен салон на изкуствата – Париж, Франция

Salon d’Automne – Paris, France

Автор:
Димитър Хинков


15-18.10.2015


Художникът Димитър Хинков ще вземе участие за втора поредна година в Есенния салон на изкуствата в Париж, Франция. Салонът се провежда от 1903 г. и в него участие са взимали такива фигури от света на изкуството като Матис, Сезан, Гоген, Пикасо. Над 15 000 души посещават Салона всяка есен – изкуствоведи, галеристи, куратори, художници и почитатели на изкуствата.



Творбата, която ще представи Димитър Хинков е от цикъла „От двете страни на стената“. Той е вдъхновен от Берлинската стена и нейния символизъм на разделение и обединение. Идеята на художника е да покаже разликите между два свята и същевременно тяхната дълбока прилика. Два свята, разгледани в глобален аспект - комунизъм срещу капитализъм, изток срещу запад, както и в личен аспект - нашият вътрешен свят, съпоставен с външния ни имидж. Цветност, свобода, жизнерадост вибрират срещу монохроматичност, ограничения, тъга, депресия.



Иновативният подход при разглеждането на темата е предаден чрез представянето на картините върху метал. Запазеният почерк на художника, работа върху метал, тук той възпроизвежда като резките и белезите на времето, отразени чрез изтъргването върху метала.

 

Димитър Хинков е трето поколение художник, внук на известния български художник Христо Бояджиев и син на професор Анна Бояджиева (Национална художествена академия). Така неминуемо, още от най-рано детство, Димитър Хинков е свързан със света на изкуството. Завършил е магистратура по Живопис в Национална художествена академия през 1998 г. Той е докторант в направление „Пластични изкуства“ в департамент „Изящни изкуства“ в Нов български университет.

 

През годините Димитър Хинков е участвал в над 50 самостоятелни и над 75 групови изложби на петте континента (САЩ, Франция, Германия, Китай, Италия и др.). Негови картини са част от колекциите на световни галерии, музеи, посолства. Носител е на награди за „Най-добър млад автор“ на Cite International des Art (Франция) 1998 г., Elektra (Испания) 2000 г., Галерия „Цар Освободител“ (България) 2002 г.

 
Картини от цикъла „От двете страни на стената”, смесена техника върху платно и метал, 2015