facebook

Събития

sledata_678x410_crop_478b24840a
21.06.2021 11:31
Събития

Университетският театър на НБУ стартира национално турне „Пътуваща следа“

Театърът на Нов български университет гостува най-напред в Ловеч, Габрово и Казанлък със спектаклите „Ние, Врабчетата“ и „Гилгамеш“, и двата спектакъла са под режисурата на Елена Панайотова. Проектът „Пътуваща Следа 2021 г.“ ще докосне публиката в различните градове със спектакли, уъркшопи с най-новите театрални методи (Плейбек, Форум- театър) и среща с ученици от цялата страна.

Турнето ще се проведе на два етапа (юни и септември), в два лъча.

Първата част на турнето е в Ловеч, Габрово, Казанлък – спектакли „Ние, Врабчетата“ и „Гилгамеш“ през месец юни 2021 г.

Втората част пък е в Благоевград, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Кърджали.

Основен акцент в „Пътуваща следа 2021 г.“ е представянето на продукцията на Университетски театър НБУ и департамент „Театър“ пред широката публика, директори на театри и театрални колективи от различни градове в България.

Заповядайте на турнето на Университетски театър, Нов български университет „Пътуваща следа“ в следните театрални локации:

• Драматичен театър, град Ловеч на 19 юни от 11:00 часа – театрален спектакъл „Ние, Врабчетата“, реж. Елена Панайотова и от 19:00 часа – театрален спектакъл „Гилгамеш“, реж. Елена Панайотова;

• Драматичен театър, град Габрово на 20 юни от 12:00 часа – театрален спектакъл „Ние, Врабчетата“, реж. Елена Панайотова и от 19:00 часа – театрален спектакъл „Гилгамеш“, реж. Елена Панайотова;

• Драматичен театър, град Казанлък на 21 юни от 11:00 часа – театрален спектакъл „Ние, Врабчетата“, реж. Елена Панайотова и от 19:00 часа – театрален спектакъл „Гилгамеш“, реж. Елена Панайотова;




Изключително популярната повест на Йордан Радичков „Ние, врабчетата“ вдъхновява и кара поколения наред да продължават да се влюбват в този текст. Радичковите врабчета наблюдават света на хората от „птичия си поглед“, и виждат както техните мечтания, така и техните мизерии и провали. Нашите врабчета обаче не спират да се удивляват на света и човешките творения, и така удивлявайки се от самото съществуване не успяват да разберат законите на човешкия свят, който отразяват в играта си на „Ние, врабчетата“. И спасението е в мечтанието за съществуването на нещо по-голямо от тях „Oнова нещо“, което един ден ще подреди света.
Спектакълът „Гилгамеш“ се завръща с нова премиера от преди две години и подновен актьорски състав от професионалисти, преподаватели, студенти и алумни от програма „Театър“ на НБУ.





В представлението се разказва за вечните теми: любов, приятелство, дълг и смърт, като предлага един неочакван театрален език между приказката и философската притча.

Спектакълът „Гилгамеш“ е вдъхновен от едноименния шумеро-акадски епос, който се счита за най-древното предание в човешката история. Епосът тълкува екзистенциалната тема за постигане на безсмъртие и освобождаване на живота от предопределеност.


Публикация: Денис Никифоров, Университетски театър НБУ