facebook

Събития

upr_678x410_crop_478b24840a
05.11.2015 14:00
Събития

Управление на творческите индустрии

Публични лекции

Галерия „УниАрт“

Организатори:
Факултет за дистанционно, електронно и продължаващо обучение
Център „Българо-европейски културни диалози“

Лектор:
проф. Стоян Сгурев, ESSEC, Франция

Стоян В. Сгурев е завършил социология в Софийския университет. Доктор на науките от Станфордския университет. Специализира в MIT (Sloan School of Management) - Cambridge, USA. Понастоящем е професор в ESSEC Business School - Париж.

Изследователската му работа е в сферата на културните индустрии, по-специално опера, балет и пазар на изкуство. Публикува в социологически и мениджмънт списания, както и в популярната преса. Статиите му са достъпни на Research Gate. В момента работи по книга за креативността в художествената сфера.

Модератор:
д-р Анжела Данева

Участници:
студенти и външни гости

03 – 06 ноември 2015 г.
Начало: 14:00 ч. – 16:00 ч.

Беседите имат за цел да обсъдят исторически процеси и съвременни тенденции в развитието на творческите индустрии. Фокусирайки се върху няколко творчески индустрии, беседите обсъждат основни социално-икономически процеси като оценяване на качество, риск толерантност, креативност и иновации, конкуренция и конкурентно преимущество, диференциация и интернационализация.

Форматът е между-дисциплинарен, взаимствайки понятия и рамки на интерпретация от социологията, икономиката и организационнaта психология.

Беседа 1: Въведение. Основни характеристики на творческите индустрии – прилики и разлики от други индустрии. Творческите индустрии в историческа перспектива - Медичите, Луи XIV, ранния 20-ти век.

Беседа 2: Опера/Театър

Беседа 3: Музеи

Беседа 4: Пазар на изкуство