facebook

Събития

p1140646-copy_678x410_crop_478b24840a
27.03.2018 16:20
Събития

Using portable x-ray fluorescence for the analysis of ancient materials. Анализ на древни предмети с портативен рентгенов флуоресцентен спектрометър

В рамките на семинар „Археология: открития и проблеми“

Корпус 1, зала 217

Организатор:
департамент „Археология“

Лектор:
Dr Orlene McIlfatrick
Honorary Research Fellow, British Institute at Ankara

Темата на лекцията представлява голям интерес за изследователите на миналото, тъй като анализът на химичния състав на древни предмети с преносим рентгено-флуоресцентен спектрометър доведе до революция в археологическите изследвания през последните няколко години. Голямо предимство на този метод е, че за разлика от традиционните изследвания, той е недеструктивен и древните артефакти не търпят промяна. Това, заедно с по-ниските разходи, доведе до провеждането на много изследвания с преносим рентгено-флуоресцентен спектрометър през последните няколко години. В резултат на това бяха натрупани изключително ценни данни за произхода на предмети от керамика, обсидиан, метал и други. С преносим ренгено-флуоресцентен спектрометър могат да се анализират не само древни стенописи, икони, портрети, но и седименти. Така в археологическите изследвания се появиха непредполагани данни за търговски контакти, снабдяване със суровини и движение на предмети. Оказа се, че на пръв поглед незрелищни артефакти имат сложни биографии.

Д-р Макилфатрик ще сподели опита си от редица изследвания, които е провела в Европа и Анатолия. Ще обърне внимание както на потенциални проблеми на метода, свързани с точността на резултатите и калибрацията на уреда, така и на перспективни теми за бъдещи проучвания.

Д-р Орлене Макилфатрик има голям опит в изследването на керамични и метални артефакти от Европа и Мала Азия. Редица публикации в престижни списания (напр. Anatolian Studies на Британския институт в Анкара).

Член на Британския археологически институт в Анкара, Фулбрайтовски стипендиант в България.